Aangezien het niet te vroeg is voor kerst- en sinterklaasinkopen, lijkt het mij ook een mooi moment om de discussie aan te halen die al drie jaar in Hilversum speelt: het verbod op consumentenvuurwerk.

Ik ben zelf nooit echt een groot vuurwerkliefhebber geweest. Maar zodra ik de adrenaline door mijn lichaam voelde gieren wanneer ik een sissend rotje in m’n handen had, kwam het begrip ervoor wel even om de hoek kijken. De echte vuurwerkfans, maar dus ook de mensen zoals ik, hebben dit gevoel helaas moeten loslaten.

Burgemeester Pieter Broertjes heeft wat mij betreft een goede keuze gemaakt als het aankomt op de veiligheid in Hilversum tijdens oud en nieuw. Je hoort eind december vaker de sirenes van de ambulance langskomen dan gedurende het hele jaar. Er wordt met vuurwerk gespeeld alsof het Playmobil, Lego- en/of Duplostenen zijn. Helaas kan vuurwerk iets meer kwaad doen dan dat. Naast het feit dat het fysiek schade veroorzaakt, is het ook heel goed in het veroorzaken van materiële schade. Juist daarom houdt Hilversum een professionele vuurwerkshow op een centrale plek in de stad.

En er is nog een groot voordeel: de geluidsoverlast zal flink afnemen. Gillende keukenmeiden en hard klapperende rotjes, die vanaf 12 uur ‘s ochtends nonstop zijn te horen, zijn verleden tijd. Je hoort ze vanaf het centrale punt waar de show om 00:00 te zien zal zijn.

Er is wel een ding wat ik jammer vind aan deze nieuwe regeling; vroeger werd je wakker gemaakt om 23:59 zodat je het aftellen richting het nieuwe jaar en het zien van het vuurwerk kon meemaken vanachter je slaapkamerraam. Nu kan dat dus alleen als je raam toevallig in de buurt is van een centraal punt waar het vuurwerk met veel professionele skills wordt afgestoken.