HAARLEM – Vol energie betreedt Jort Kelder het podium in de robuuste Turbinehal van de Lichtfabriek in Haarlem. “Wie heeft er zin om te investeren? Het is de snelste manier om rijk te worden. Weten we ook allemaal wat de snelste manier is om arm te worden? De verkeerde vrouw trouwen!” Zo begint de finale van Present Your Startup 2016. Één van de finalisten is Tjalke de Jong uit Hilversum met zijn Nederlands Instituut voor Gezondheid en Welzijn (NIGW).

Bij binnenkomst is het druk in de kleine ontvangsthal. Overal hangen banners met het logo van Present Your Startup en onder het genot van een drankje begroeten oude bekenden elkaar of maken bezoekers nieuwe connecties. Familie, vrienden, (oud)deelnemers en natuurlijk nieuwe investeerders zijn op de finale afgekomen. Zodra de grote zaal opent, voelen de bezoekers de spanning in de lucht hangen. Alle finalisten hopen de investeerders zo te kunnen overtuigen om verdere stappen te zetten met hun startup.

Tijdens de finale van Present Your Startup krijgen alle finalisten drie minuten om hun idee te pitchen en investeerders te overtuigen. Dit is het derde jaar dat Valérie Vallenduuk de wedstrijd voor nieuwe ondernemers organiseert. Vanuit Haarlem is de wedstrijd verder uitgebreid naar onder andere de Gooi en Vechtstreek. “Vanuit de 155 inschrijvingen die wij hebben ontvangen, ben ik trots op de zeven startups die hier vanavond staan.”

Na de pauze is het eindelijk de beurt aan De Jong en het NIGW. Hij wordt door Jort Kelder op het podium uitgenodigd. Felle lampen schijnen op het toneel, vrolijke muziek speelt en het publiek applaudisseert, terwijl De Jong z’n weg naar voren maakt. Zijn drie minuten gaan in en hij begint de pitch: “Blij en vrolijk oud worden, dat willen we toch allemaal? We worden steeds ouder, moeten langer thuis blijven wonen en de vraag naar zorg neemt toe. Maar is het nog leuk om thuis oud te worden? En wonen we ook nog veilig? Op dit moment hebben 65-plussers drie keer zoveel kans om te overlijden door brand en het afgelopen jaar zijn er meer dan 3000 ouderen overleden als gevolg van valincidenten.” Het NIGW wil betere zorg bieden tegen lagere kosten. Deze betere zorg willen zij realiseren door middel van hun software en slimme sensoren in huis. Met de software krijgen de hulpverleners die onderweg zijn gelijk meer informatie over de ouderen. De sensoren geven een melding aan de buren als er brand is. Het NIGW is van mening dat deze betere zorg betekent dat ouderen menswaardiger kunnen leven.

img_7527

De Jong aan het pitchen tijdens de finale
Maaike Kuijken

 

Na afloop van de pitch stellen de investeerders kritische vragen, maar Yme Bosma van Eneco is wel te spreken over het idee. Bosma: “Het is absoluut een domein waar wij in investeren. Zeker als je gaat praten over sensoren en de diensten die daaraan gekoppeld zijn, dus daar praat ik graag een keer over verder. De twijfel zit vooral bij waar investeer je precies in? Je maakt heel makkelijk de sprongetjes van de één naar de andere opportunity. Ik verkoop het even hier en dan weer daar.” Kelder vult aan met de vraag of het verhaal niet te mooi is. De Jong: “Het is een mooi verhaal, maar zeker niet te mooi. Het feit dat de tweede verzekeraar van China vorige maand het contract heeft gesloten, betekent dat het wat substantie heeft.”

Tegen het einde van avond vraagt Kelder de finalisten nogmaals op het podium voor de bekendmaking van de winnaar. Alle zeven mogen ze nog één laatste oproep doen, waarom het publiek juist op hun bedrijf moet stemmen. De Jong: “Want we willen toch allemaal dat onze ouderen veilig, verzorgd en met veel plezier thuis blijven wonen.” Helaas mocht de laatste oproep niet baten en heeft De Jong niet gewonnen. Met een druk op de knop maakt Vallenduuk bekend dat NOFOODWASTED van August de Vocht de winnaar is. Met confettikanonnen die afgaan, neemt hij een cheque van 10.000 euro in ontvangst.

De Jong gaat echter niet met lege handen naar huis. Alle finalisten krijgen een grote cheque van 10.000 euro voor Amazon Web services. Na afloop geeft hij aan dat hij de pitch opzich goed vond gaan. “We hebben niet gewonnen, maar dat is part of the deal als je meedoet met 7 goede kandidaten. Er zijn op dit moment nog geen nieuwe investeerders uitgekomen, maar wel veel nieuwe contacten en daar kan nog een hoop uitkomen. Het feit dat Eneco heeft aangegeven met ons verder te willen praten, is een enorm winstpunt. De organisatie gaf aan dat er ook gemeentes en wethouders meekeken. We hopen dat daar ook nog iets uitkomt. De gemeente Hilversum heeft ons nog niet benaderd. Maar wat niet is, kan nog komen.”