HILVERSUM - Om ervoor te zorgen dat de Hilversummers elkaar beter leren kennen, komt hilversum.hu.nl met een nieuwe wekelijkse rubriek: Hilversummer van de week. Hierbij wordt iedere week een Hilversummer in het zonnetje gezet. Deze week is dat Robert Kerklaan, eigenaar van spellencentrum Vendetta.

Van kinds af aan heeft Kerklaan al een grote passie voor bordspellen. Toen hij er zes jaar geleden achter kwam dat er nog geen spellenwinkel in Hilversum te vinden was, is hij direct in actie gekomen. “In de afgelopen zes jaar is het spellencentrum flink gegroeid, ik ben begonnen met 600 spellen en nu verkoop ik meer dan 2500 verschillende spellen. In de winkel komen klanten uit Hilversum en omstreken.”

Triviant en Ganzenbord zijn slechte spellen.

Toen hij aan zijn onderneming begon had Kerklaan nog geen ervaring in het runnen van een eigen winkel. Voordat Kerklaan zijn spellenwinkel opzette, werkte hij namelijk 25 jaar lang bij Van der Valk Hotel in Breukelen. Hier begon hij als kelner en heeft hij zich uiteindelijk tot manager opgewerkt. Kerklaan is blij dat hij zijn hart en passie is gaan volgen. “Ik wilde niet meer vastzitten aan een baas, ik wil graag mijn eigen baas zijn, dat voelt nu veel vrijer.”

Zijn hotelverleden zorgt ervoor dat Kerklaan een goede gastheer is. “In mijn winkel is iedereen welkom.” Zo wil Robert ervoor zorgen dat zijn gasten met de juiste spellen de deur uit gaan. “Ik probeer mijn passie aan de gasten door te geven. Dit lukt, want gasten komen regelmatig terug, nadat ik ze een spel heb aanbevolen.”

Door zijn toewijding vertelt Kerklaan altijd zo veel mogelijk over de verschillende spellen, maar volgens hem vinden de meeste gasten dat niet erg. “Iedereen geef ik hier veel persoonlijke aandacht, soms moeten andere klanten daardoor een tijdje wachten. Ze zien dat ik het met passie en liefde doe en dat ik iedereen met een geschikt spel de deur uit wil laten gaan. Daar hebben ze meestal begrip voor. Kerklaan heeft dan ook geen behoefte aan personeel. “Niet iedereen is altijd even gemotiveerd als ik. Een spellenwinkel moet gerund worden door een gekkie als ik.”

Een spellenwinkel moet gerund worden door een gekkie als ik.

Het lievelingsspel van Kerklaan is het bordspel Terraforming Mars, een spel waarbij Mars bewoonbaar moet worden gemaakt. “Dit spel zit speltechnisch erg goed in elkaar. De keuzes die je maakt beïnvloeden het spel en dat vind ik erg belangrijk.” Dit mist hij vaak in de algemeen bekende spellen. “Dat maakt Ganzenbord en Triviant slechte spellen, want daar beïnvloeden de keuzes die je maakt het spel niet.” 

Ontmoetingsplaats

Robert Kerklaan voor zijn spellencentrum aan de Bussumerstraat.
Camiel Beekers

Naast een spellenwinkel is Vendetta volgens de eigenaar echt een ontmoetingsplaats. “Mensen komen hier vaak voor de gezelligheid en om spellen te spelen.” Dit maakt Vendetta anders dan andere winkels. In tegenstelling tot andere ondernemers gaat het bij Kerklaan niet per se om de winst. “Je moet namelijk geen spellenwinkel beginnen om rijk te worden.” De reacties op zijn winkel zijn dan ook erg positief. “Ik krijg alleen maar leuke reacties. Vooral op Google geven veel mensen een reactie, wat ik ontzettend leuk vind om te lezen.”

Bij activiteiten in Hilversum, is Kerklaan met zijn spellenwinkel altijd van de partij. Daarnaast organiseert hij iedere woensdagavond een bordspellenavond in Wijkcentrum St. Joseph. Op deze avond kunnen liefhebbers van bordspellen verschillende nieuwe spellen leren kennen of hun eigen spel meenemen. Iedere week komen hier zo’n dertig man op af. “Dit zijn veelal klanten van mijn winkel. Er zijn mensen van alle leeftijden. Iedereen is welkom.”