Het weer is inmiddels een stuk milder, maar rond het centrum van Hilversum waait het een dag na het einde van storm Ciara nog vrij hard. Hier en daar vliegen er nog plastic tasjes rond en er liggen takken op straat. Naar schatting zijn er zo’n honderd gemeentelijke bomen omgevallen of flink beschadigd. Hoewel er verder geen ernstige schade of ongevallen zijn waargenomen na de code rood, komt storm Dennis er dit weekend aan. Zijn de Hilversummers hier een beetje op voorbereid?

Op sommige plekken en straten kun je beter snel doorlopen vanwege de rukwinden die nog steeds te voelen waren, al is er van een code rood geen sprake meer. Vooral ouderen en kinderen lijken met moeite vooruit te komen. Sam (11) zegt dat hij de storm wel een beetje eng vond: “Ik ging samen met mijn vader fietsen, maar we moesten halverwege afstappen”, vertelt hij. “Ook ging de voetbalwedstrijd niet door, dat vond ik erg jammer.” Sam hoopt dat hij aankomend weekend gewoon weer kan voetballen.

De sterke wind maakt het gevoelstemperatuur ook een stuk lager. Sjaals wapperen rondom het station hevig in de wind, evenals de knotjes en paardenstaarten van een stel tienermeisjes die snel naar binnen rennen. “Kijk die gaan, dan”, grapt Rob (47). “Het was hier en daar niet te doen buiten, maar ik vind het zelf wel wat overdreven allemaal, zo’n code rood”, zegt hij. Op de vraag of hij voorbereid is op storm Dennis: “Ach, ik begreep dat die storm wat milder is. Zolang m’n schutting blijft staan, vind ik het prima, al mag het weer wel wat aangenamer worden van mij. Hier wordt een mens niet vrolijk van.”

Hannie (71) is er een stuk minder gerust op. Zij durfde het afgelopen weekend het huis niet uit te komen. “Ik ben vandaag voor het eerst weer buiten, maar ik vind het vreselijk”, zegt ze. “Er staat een boom in de tuin van mijn buren, en ik ben erg bang dat hij om gaat vallen.” Gerda (68), een vriendin van Hannie, moet hier om grinniken. “Ach, dan moet je maar hopen dat-ie de andere kant op valt, toch?”

De wind is inmiddels redelijk gezakt, maar Nederland maakt zich klaar voor de tweede storm in een week tijd. Volgens het laatste nieuwsbericht is storm Dennis echter minder sterk dan Ciara en hebben we waarschijnlijk het ergste al gehad.