HILVERSUM – Al tijden zijn er plannen voor een fusie met Wijdemeren. Maar er speelt meer, niet alleen een fusie met Wijdemeren is aanstaande, uiteindelijk moet het hele Gooi worden omgetoverd tot één gemeente. De politieke partij D66 uit meerdere gemeentes is hier fel op tegen.

Gemeenteraadslid Hein Jaarsma van D66 in Hilversum wil niet fuseren: “Wij als D66 zijn tegen meerdere fusies, of het Gooi moet in één keer fuseren, of helemaal niet. Neem Wijdemeren als voorbeeld: ze zijn gefuseerd en bewoners krijgen niet meer de aandacht die ze verdienen. Oftewel, het fuseren van Wijdemeren zorgt op korte termijn voor veel problemen.” Inwoners in veel Gooise gemeentes hebben een dorpsgevoel. Volgens Jaarsma heeft dit veel invloed: “Er heerst een dorpsgevoel binnen de gemeentes rondom Hilversum. Als er van Het Gooi één grote ‘stad’ gemaakt wordt is dat gevoel weg. Bewoners kennen bij wijze van spreke de burgemeester persoonlijk.”

De D66 partijen van Het Gooi zijn het er over uit: “Of in één keer of helemaal niet, want de inwoners zijn de dupe.” De uiteindelijke beslissing moet nog genomen worden. Maar duidelijk is dat de gemeente nog niet klaar is met deze kwestie.