Volgens Code Oranje is het zwaar weer in Nederland. Het doel van de politieke beweging is dan ook het hervormen van onze huidige democratie naar een democratie waarin de samenwerking met de inwoners van ons land centraal staat. In Hilversum gaat Wiljon Elbert Code Oranje begeleiden en hij is er helemaal klaar voor, “at your service and ready set go.”

“Twee jaar geleden las ik al over Code Oranje en was direct enthousiast.” Elbert heeft eerder al gewerkt voor Leefbaar Hilversum als fractie assistent en later als raadslid. Zelf gelooft hij dat hij aanleg heeft voor de politiek: “zoiets moet je in je hebben en ik heb dat. Ik ben van mezelf een organisator, dat heb ik van mijn vader.” Naast begeleider van Code Oranje Hilversum is Elbert ook ondernemer, hij helpt jonge ondernemers die gericht zijn op duurzaam denken en doen.

De politiek landelijk, maar ook in Hilversum, gaat volgens meneer Elbert niet genoeg in gesprek met de burgers. Code Oranje hoopt de inwoners te verbinden. “Veel Hilversumse partijen voeren niet uit wat zij hun kiezers beloven, om maar in het college te komen, dan ben je voor mij geen politieke partij.” Code Oranje hoopt door middel van burgertops en referenda met de inwoners in gesprek te gaan en hen te laten beslissen over kwesties binnen de gemeente. “Wij willen horen wat de problemen binnen een wijk zijn van de inwoners zelf, door middel van referenda en burgertops, maar we willen ook dat burgers zelf naar ons toe komen met speerpunten.” Een digitaal loket zal dan volgens Elbert de oplossing zijn. “De kiezers maken het partijprogramma.”

“Ik kom hier niet vandaan”, geeft Elbert toe, toch voelt hij een sterke verbinding met Hilversum. “Ik blijf niet in Hilversum wonen, maar zal hier wel vaak mijn hoofd laten zien.” De toekomstige begeleider van Code Oranje Hilversum komt uit Schoonebeek en vergelijkt zichzelf graag met Pim Fortuyn. “Ik voel me wel een Pim Fortuyn, hij heeft Nederland willen hervormen en vernieuwen. Elbert wil Nederland ook vernieuwen, hij is van mening dat men niet moet denken maar moet doen. “Ik wil ook landelijk deel uitmaken van Code Oranje.”

“Hilversummers stappen te snel in de auto, ze moeten vaker op de fiets stappen.” Elbert zelf gaat overal met de fiets of met de trein naartoe, “als het slecht weer is, dan kopen ze maar een poncho.” Elbert heeft zelf geen auto en hoopt dat mensen vaker de auto laten staan. “Als je iets wilt betekenen voor de wereld dan moet je in je eigen omgeving beginnen.” De begeleider van Code Oranje Hilversum gelooft in God, maar gelooft niet dat het CDA en de ChristenUnie nog in de huidige politiek thuishoren, “deze politiek is klaar, Forum voor Democratie, de Boerenpartij, 50PLUS en Code Oranje, dat is de toekomst.”

“Hilversum heeft sterallures, dat zie je goed in de woningbouw, alles moet groter en die grote gebouwen maken Hilversum lelijk.” Meneer Elbert geeft toe dat Hilversum niet de enige is met dit probleem, “Nederlanders willen alleen maar meer. Grotere huizen, duurdere auto’s, het moet eens afgelopen zijn. Het individualisme heeft de democratie kapot gemaakt, dat willen wij veranderen.” Sommige mensen maken Wiljon Elbert voor gek uit, daar trekt hij zich niets van aan, “je mag best kritisch zijn, als mensen er niet op zitten te wachten dan hoeven ze er niet aan mee te doen.”