Hilversumse e-sigaret winkels hebben de afgelopen weken last gehad van een sterke omzetdaling na alle berichtgeving uit Amerika over het gebruik van de e-sigaret. In de Verenigde Staten blijken er honderden mensen te lijden aan een mysterieuze longziekte die veroorzaakt zou worden door de stoffen die de e-sigaret bevat.

In de e-sigaret wordt een vloeistof verdampt die je opzuigt. Deze vloeistof is te koop bij de e-sigaret winkel, ook wel “vape shop” genoemd. De vloeistoffen zijn in verschillende smaken te koop. In Amerika waren er een aantal mensen die zelf gingen experimenteren met vloeistoffen als THC en vitamine e-acetaat. Dit zorgt voor een vetlaagje in je longen en daardoor kunnen er ontstekingen ontstaan.

Eigenaresse van een e-sigaret winkel in Hilversum (naam bekend bij de redactie): “Je merkt dat er na het nieuws uit Amerika minder mensen in de winkel komen en dat ze vragen stellen. Dat is moeilijk, omdat je op dat moment net zoveel weet als wat er in de media wordt verteld, en ik vraag me ook af of het wel allemaal waar is wat er wordt geschreven. Helaas merken wij een flinke omzetdaling in de winkel, terwijl de vloeistoffen die  wij verkopen allemaal getest en goedgekeurd zijn door het NVWA.”

Branchevereniging Esigbond geeft naar aanleiding van het nieuws uit de Verenigde Staten over de schadelijkheid van e-sigaretten aan, dat de eigenaren van “vape shops” in Nederland een omzetdaling van dertig tot veertig procent waarnemen.

Volgens het Trimbos-instituut gebruikt 3,1 procent van de Nederlanders (weleens) een elektronische sigaret. Maandag ochtend (7 oktober) pleitten Nederlandse longartsen voor het totaalverbod van de e-sigaret.