HILVERSUM – Paarse Vrijdag is een wereldwijd fenomeen dat in Nederland op de tweede vrijdag van December plaatsvindt. Ook in Hilversum krijgt deze dag steeds meer bekendheid en kleuren meerdere scholen zich op 9 december paars.

Op Paarse Vrijdag geven scholen niet alleen aandacht aan de acceptatie van leerlingen die homoseksueel zijn, maar ook aan mensen met alle andere genderidentiteiten. Dit doen scholen bijvoorbeeld door leerlingen aan te moedigen op deze dag paars te dragen. Daarnaast kunnen scholen actiepakketten bestellen met bijvoorbeeld armbanden, posters en drukt Paarse Vrijdag Krant thematische kranten over identiteit, die de organisatoren uit kunnen delen.

Het Comenius College heeft veel voorbereidingen getroffen voor Paarse Vrijdag. “Bij binnenkomst zullen de leerlingen meteen zien dat de leraren en de leerlingen die dit hebben georganiseerd paars dragen. Er is voor leerlingen die niks hebben en dit wel willen schmink beschikbaar gesteld voor paarse kleuraccenten”, vertelt Johan Veenstra, rector van de school. “Daarnaast hebben de organisatoren de leraren gevraagd aandacht te besteden aan Paarse Vrijdag tijdens de dagopening. Hiermee dragen we niet enkel paars, maar geven we ook inhoudelijk aandacht aan deze dag. Hoe dit in de praktijk zal verlopen weet ik natuurlijk niet, maar dit zijn de plannen.”

Op het Hilfertsheem College zijn ze eveneens druk bezig met Paarse Vrijdag en het goed laten verlopen hiervan. Geke Derks, Coördinator van 4LWT:  “We delen paarse bandjes uit, er hangt een regenboogvlag en de leraren en schoolleiding zullen in ieder geval gedeeltelijk paars dragen. Het COC zal gastlessen geven aan de derde klassen en de GGD aan de tweede klassen. In de eerste klassen zullen ze Paarse Vrijdag in de mentorklassen bespreken.”

De website van Paarse Vrijdag Krant geeft aan dat Alberdingkh Thijm Mavo en College De OpMaat ook participeren aan Paarse Vrijdag.