HILVERSUM – De Vorstin in Hilversum zat maandagavond bomvol. De Rabobank organiseerde het Ondernemerscafé XXL, speciaal voor ondernemers uit de omgeving die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Want wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse economie en hun ondernemingen als Donald Trump het Witte Huis betrekt? Ondernemers Nico Bulatoff en Bart Landman laten hun verwachtingen horen.

De Hilversumse ondernemer Nico Bulatoff, 64, stelt zichzelf voor: “Ik ben CEO en Marketing Director van ‘Concentus’. Wij bewegen ons op het vlak van content marketing. Ik ben hier vanavond, omdat het me interessant lijkt te horen welke meningen en ideeën er zijn over de situatie in Amerika. Dat is natuurlijk belangrijk voor ons. Het is interessant om te horen hoe die situatie zich ontwikkelt.”

Ondernemer Bart Landman, 51: “Ik heb samen met mijn business partner een bureau genaamd ’HSTotaal communicatie & design’. Ik ben vanavond vooral benieuwd naar de gevolgen voor de economie en de opvattingen van Amerika-deskundige Willem Post. Hij heeft daar natuurlijk grondig onderzoek naar gedaan. Ik zou ook graag de laatste stand van zaken over de verkiezingen willen horen. Volgende week barst het los namelijk.”

Verwachtingen

De verwachtingen voor de presentatie zijn bij beide heren hooggespannen: “Ik denk niet dat er een standpunt ingenomen wordt, ze gaan naar mijn verwachting de positieve en negatieve kanten van beide kandidaten belichten”, aldus Bulatoff. Landman vult aan: “Ik denk dat er een heleboel interessante mensen op het podium komen te staan die boeiende meningen hebben. Ik ben benieuwd naar de lokale situatie. Ik denk namelijk dat het verschil te verwaarlozen is. Toch laat ik me graag verrassen.” Ze verwachten niet dat ze eventuele effecten op hun onderneming zullen merken als Trump president wordt: “Ik denk dat het absoluut geen effect gaat hebben op onze business als Trump president wordt. Het zou verbazingwekkend zijn als het wel effect gaat hebben op ons.”

Vinden Bulatoff en Landman het goed als de volgende minister-president van Nederland een ondernemer is? “Nou, Lubbers was bijvoorbeeld een rasondernemer. Hij heeft heel veel goeds gebracht. Ondanks de rare dingen die hij af en toe geroepen heeft, heeft hij wel mooie hervormingen in de economie teweeggebracht. Daar heb ik jarenlang de vruchten van geplukt en ik heb er goed van kunnen profiteren. Als het zou helpen dat de volgende minister-president een ondernemer is, dan vind ik het prima”, aldus Landman. Bulatoff stelt: “Het hangt van de definitie ‘ondernemer’ af. Ondernemers zijn natuurlijk mensen die bepaalde ideeën hebben. Een ‘ondernemer’ is niet iets wat bestaat. Het maakt me niet zoveel uit, als het maar iemand is die verstand van zaken heeft. Diegene moet een visie hebben. We leven tegenwoordig namelijk in een visieloos tijdperk. Men heeft niet echt een visie over waar we nu naartoe moeten.” Landman knikt instemmend. “Ja, dat is in Europa zo en in Amerika misschien nog veel erger.”

Trump versus Clinton

Als de heren kunnen stemmen op een kandidaat, dan kiest Landman voor Hillary. “Ja, dan toch wel Hillary. Ze is de beste van de twee.” Bulatoff schudt zijn hoofd: “Eigenlijk vind ik ze allebei slecht. Trump zorgt ervoor dat er verdere polarisatie gaat ontstaan. De verwachtingen die hij creëert wil hij allemaal wel waarmaken, maar dat kan hij niet. De arme, blanke middenklasse gelooft hier wel in. Ook zijn ze heel boos op de regering, dat is gevaarlijk. Hillary Clinton is heel erg van hetzelfde. Ik ben zelf ook op leeftijd, maar zulke types als Hillary zijn gewoon te oud. Er moet eens iets fris komen. Ik vind ze allebei niet goed. Toch zou ik voor Clinton stemmen, omdat zij meer verstand van zaken heeft dan meneer Trump.” Landman is het hiermee eens: “Ze is beter en heeft meer dan genoeg ervaring.”

Na afloop van de presentatie was het tijd voor de netwerkborrel. Wat vonden ze van de uitleg? “Het was heel boeiend. Ik volg het nieuws gedetailleerd, dus het kwam me bekend voor. Toch waren de feiten die bekend werden gemaakt over Trump heel interessant”, concludeert Nico. Moeten ondernemers bezorgd zijn als Trump aan de macht komt? Waarschijnlijk gaan ze zelf weinig gevolgen merken.

De volgende president van de Verenigde Staten wordt op 8 november 2016 gekozen. Tot die tijd blijft het nagelbijtend spannend. Wordt het Trump of Clinton? De wereld wacht het af.