BUSSUM/HILVERSUM – Woensdag 26 oktober. De avond valt. De rode loper ligt klaar voor de deur van schouwburg- en concertgebouw ‘Spant!’ in Bussum. Het gebouw stroomt langzaam vol met mannen in pak en chique aangeklede vrouwen. In dit gebouw vindt namelijk de Gooise Bedrijvendag 2016 plaats. Deze dag is voor Hilversumse bedrijven, die aangesloten zijn bij de bedrijvenvereniging BVHilversum, de uitgelezen mogelijkheid om te netwerken met bedrijven van andere bedrijvenverenigingen uit de regio.

Bij binnenkomst geven de ondernemers de jassen af bij de garderobe en spelden ze de naambordjes op. Boven is er een grote ruimte waar hoge tafels staan met hapjes en drankjes. Binnen een mum van tijd vult deze ruimte zich met mensen. De meesten hebben elkaar rap gevonden. Al snel klinkt een oorverdovend geroezemoes en de oproep om naar de zaal te gaan waar de presentaties zullen plaatsvinden, vindt geen gehoor. Een aantal minuten later komt er nog een oproep en eindelijk begeeft iedereen zich naar de zaal.

Ruud Bochardt, voorzitter van de Gooise Bedrijvendag en bestuurslid van BVHilversum, opent officieel de avond met een korte toespraak. Bochardt interviewt vervolgens Bert Duurland over een project genaamd ‘Kredietunie Gooi en Vechtstreek’. Bedrijven kunnen hier een lening aanvragen, maar ook juist geld aanbieden waarmee de Kredietunie een ander bedrijf een lening kan verstrekken. Dit geldt voor alle bedrijven uit de regio, dus ook de Hilversumse bedrijven.

Ondernemer en pianist Aristakes Jessayan, geboren in Griekenland en afkomstig uit Armenië, verzorgt het gastoptreden en opent met het nummer ‘She’ van zanger Charles Aznavour, eveneens afkomstig uit Armenië. Jessayan spreekt daarna bevlogen de zaal toe en iedereen luistert vanzelf ademloos toe. Jessayan vertelt over zijn goede en slechte ervaringen met ondernemen en geeft iedereen als belangrijkste boodschap mee: “Twijfel niet, denk niet na, maar doe het gewoon.” Die boodschap loopt eigenlijk als een rode draad door deze hele avond.

Een boodschap die de verschillende bedrijvenverenigingen zeker niet gemist hebben. De aanwezige verenigingen ondertekenen namelijk de oprichting van de Gooise Bedrijven Federatie. Een federatie die moet zorgen dat de bedrijven een sterkere positie tegen de politiek hebben. Dit ook met het oog op de plannen van de politiek om in de toekomst gemeenten samen te voegen. Namens BVHilversum tekenden Bochardt en Kim van Kampen, de voorzitter.

Heina Zeeman, bestuurslid van BVHilversum, is blij met de oprichting: “Ook al zullen de Hilversumse bedrijven er in de beginfase misschien nog weinig van merken, op lange termijn is het een belangrijke stap. Met deze federatie zullen we een sterkere positie innemen tegen de politiek. Daarbij behouden de bedrijvenverenigingen ook nog eens de eigen zelfstandigheid. De federatie is alleen een koepel waar ze zich bij aansluiten.”

Na een korte pauze is het de eer aan Steven Peters om het officiële gedeelte van de avond af te sluiten. Peters houdt namens ABN Amro een toespraak over de ontwikkelingen in de digitalisering. De avond is hierna echter nog lang niet ten einde. De ondernemers kunnen bij de borrel na afloop volop gaan netwerken. Voor de bedrijven uit Hilversum is er de kans om contacten te leggen met bedrijven uit de gemeentes Gooise Meren, Weesp, Wijdemeren, Blaricum en Laren.

Zeeman, naast bestuurslid van BVHilversum ook oprichtster van het bedrijf Welpart Advies & Consultancy, spreekt even later van een geslaagde avond: “Ik ben hier nu voor de derde keer en we hebben vanavond een sterk staaltje voorzitterschap gezien. Het was een geweldige avond met goede toespraken. Vooral de laatste toespraak over de digitalisering vond ik heel duidelijk.”

Overigens was die laatste toespraak niet bij iedereen even populair. Corrie Gramser, die haar man ondersteunt met zijn Hilversumse onderneming in bedrijfsadvies Qube, hoorde niet echt nieuwe dingen: “Het klonk allemaal als een algemeen praatje en daardoor heb ik niet echt iets nieuws geleerd.”

Over de rest van de avond was Gramser daarentegen wel te spreken: “Ik kijk wel op een positieve manier terug op deze avond. Voor mij was het de eerste keer dat we ik hier was. Het was een goed georganiseerde avond en ik was vooral gecharmeerd van de toespraak van Aristakes.” Even verderop zit haar man te praten met een andere ondernemer. Gramser wijst ernaar: “Kijk, dat is ook het mooie van deze avond. De spontane manier waarop samenwerking hier kan ontstaan.“