Beeld en Geluid organiseert samen met SeniorWeb een aantal middagen om senioren meer te leren over media. Alle ouderen uit Hilversum en omstreken zijn welkom om mee te doen en “mediawijs” te worden. De bijeenkomsten zijn een vervolg op de Week van de Mediawijsheid, die in november 2019 plaatsvond.

“Het voornaamste doel van de bijeenkomst is om de angst van senioren weg te halen als het gaat om het gebruik van nieuwe media,” vertelt Loretta de Smaele, creative producer bij Beeld en Geluid. Naast het flyeren voor de bijeenkomsten in Beeld en Geluid, is de organisatie ook druk met het aangaan van nieuwe samenwerkingen met seniorenorganisaties. “Wij proberen de senioren handvatten toe te reiken om zelfverzekerder met media om te kunnen gaan. De senioren raken bij ons geïnspireerd en worden door ons geïnformeerd,” aldus De Smaele. 

Tijdens de bijeenkomsten in Beeld en Geluid zijn de senioren deel van een interactief video programma. Het doel is het beter begrijpen van de mediawereld. Tijdens het programma worden meerdere stukken video laten zien uit het archief van Beeld en Geluid. Om de archiefbeelden heen zijn camerabeelden van presentatrice Astrid Joosten die bekende Nederlanders en media-experts interviewt over de nieuwe media. Onder andere nieuwslezer Jeroen Overbeek en de moeder van bekende vlogger Enzo Knol komen aan het woord. “Wij als SeniorWeb en Beeld en Geluid hebben beide het doel om mensen mediawijs te maken en hebben de handen ineengeslagen om een educatief en leuk programma te ontwikkelen voor senioren,” aldus Saskia Hamminga-Roest, communicatiemedewerkster van SeniorWeb.

Tijdens de bijeenkomsten wordt de ouderen veel uitgelegd over hoe nepnieuws te herkennen is en hoe ze oplichting kunnen voorkomen. De senioren horen over veilig internetbankieren en het gebruiken van verschillende apps. Na de bijeenkomst krijgen de ouderen een pakket met lesmateriaal mee naar huis, waarin zij alles dat ze geleerd hebben na kunnen lezen. De bijeenkomsten zijn op woensdag 5 februari en woensdag 11 maart weer bij te wonen in Beeld en Geluid. De bijeenkomsten zijn ook te boeken als groepsarrangement. 

De mediawijs bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met SeniorWeb, een landelijke vereniging met honderdvijftigduizend leden. De organisatie is er met als doel de digitale wereld begrijpelijker te maken voor mensen die niet met internet opgegroeid zijn. De vereniging organiseert landelijk computercursussen en heeft bijna drieduizend actieve vrijwilligers die aan huis komen voor hulp met printers, computers, tablets en andere elektronische apparaten.