HILVERSUM - Negen predikanten die in Hilversum actief zijn hebben de omstreden Nashville-verklaring ondertekend. Het gaat om dominees die actief zijn bij de ‘Kerk van de gereformeerde gemeente’ in Hilversum. De Nashville-verklaring is omstreden omdat in het manifest homoseksuele relaties worden afgewezen.

Van de ruim 200 ondertekenaars van het manifest, zijn er 9 actief als predikant in Hilversum.  Zij hebben in de afgelopen vier maanden minstens één kerkdienst voor de ‘Kerk van de Gereformeerde Gemeente’ geleid. Een van de ondertekenaars is ds. W. Visscher, die als consulent en predikant bij de Hilversumse kerk actief is. Hij laat in een reactie weten dat hij: “Nog voor 100 procent achter deze ondertekening staat.” Ook nu het Openbaar Ministerie een onderzoek is begonnen naar de eventuele strafbaarheid van het manifest. “Het OM moet doen waar zij goed in zijn. En dat zijn criminelen en strafwaardige dingen opsporen. Of dit strafwaardig is? Ik dacht dat we in dit land vrijheid van meningsuiting hebben en dat we het niet allemaal met elkaar eens hoeven zijn”, besluit Visscher.

De Nashville-verklaring is de Nederlandse vertaling van het ‘Nashville-statement’ waarin onder andere staat hoe christenen moeten omgaan met zaken als seksualiteit en het huwelijk. Het veertien artikelen tellende manifest is ondertekend door ruim 200 predikanten van voornamelijk de orthodox-protestantse kerk. De veertien artikelen zijn omstreden vanwege de stellingen over homoseksualiteit en transgenders. Zo valt er te lezen dat: “Het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren.” Ook suggereert artikel 12 van het manifest dat deze zonden genezen kunnen worden: “De genade van God geeft vergeving en levensveranderende kracht geeft, en dat deze een volgeling van Jezus in staat stelt om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is.” In artikel 13 stelt het manifest vervolgens dat ook transgenders met de genade van God hiertegen kunnen strijden en zo: “De door God ingestelde verbinding tussen het biologische geslacht en het zelfverstaan als mannelijk of vrouwelijk te aanvaarden.”

De artikelen uit de Nashville-verklaring

 

Uit protest tegen het manifest hijsen verschillende gemeenten vandaag de regenboogvlag. De gemeente Hilversum deed dit gisteren al omdat, volgens wethouder Walters, “Je hier in Hilversum mag zijn wie je wilt en mag houden van wie je wilt.”