HILVERSUM – De achttien schoolpleinen van de openbare basisscholen in Hilversum zijn vanaf vanochtend, 15 oktober, rookvrij verklaard. Dit deed wethouder Annette Wolthers (D66) op het schoolplein van de openbare basisschool de Dubbeldekker. Leraren en ouders mogen voortaan niet meer op deze schoolpleinen roken.

De voltallige school was uitgelopen om de wethouder te onthalen op het schoolplein. Na een korte introductie richtte de wethouder het woord tot de kinderen. Toen zij aan de leerlingen vroeg wie er later wilde gaan roken bleef het stil. ‘’Dat is goed want jullie weten allemaal dat roken hartstikke ongezond is. Het is hartstikke goed dat jullie nu op het schoolplein geen mensen meer hebben die roken, daar ben ik heel blij mee!’’

Na een aantal optredens van leerlingen mochten zij samen met de wethouder het bord ‘rookvrij’ op het schoolplein onthullen. Hiermee zijn alle schoolpleinen van STIP (openbaar basisonderwijs Hilversum) rookvrij. ‘’Van alle leerkrachten, medewerkers én ouders verwachten we dat zij het goede voorbeeld aan de kinderen geven door niet te roken op de schoolpleinen en in de verdere omgeving van onze scholen. Gelukkig is dit op de meeste scholen al sinds lange tijd de gewoonste zaak van de wereld’’, valt te lezen op de website van de organisatie.

De rookvrije schoolpleinen zijn onderdeel van het initiatief ‘Rookvrije generatie’. Dit initiatief is opgezet door het Longfonds, KWF kankerbestrijding en de Hartstichting. Zij streven naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken. De GGD Gooi en Vechtstreek stelde naar aanleiding hiervan een convenant op dat inmiddels door dertig partijen ondertekend is.