HILVERSUM - Enthousiaste fotografen, BN’ers te zien op tablets en perfecte plaatjes. Museum Hilversum opent de deuren en voor de garderobe ontstaat al snel, naast de rij voor de ingang, een tweede rij. De bezoekers halen een drankje en haasten zich om een goede plek te krijgen voor de toespraken die de expositie officieel inleiden. De expositie van ‘Het Perfecte Plaatje’ hangt voor het derde jaar op rij in het museum en de organisatie zorgt voor een feestelijke opening.

“Ik ben helemaal uit Culemborg gekomen”, vertelt Sara van den Broek. “Zelf maak ik graag foto’s en ik had over de expositie gelezen op Facebook.” Mevrouw van den Broek is niet de enige foto-hobbyist die er rondloopt. Een flink deel van de bezoekers heeft een camera groter dan hun onderarm bij zich, willen op de foto met William Rutten of vragen een handtekening aan hem. Met grote ogen kijken ze naar de werken die door BN’ers zijn gemaakt en door de organisatie zo mooi mogelijk zijn opgehangen.

Stef van Breugel, directeur van het museum, heet het publiek welkom. Hij bedankt iedereen voor hun komst met een lach op zijn gezicht. William Rutten, de fotograaf die het proces van de deelnemers begeleidt en jureert, neemt het van hem over. “Iedereen kan fotograaf worden”, vertelt Rutten terwijl hij wijst naar de tientallen telefoons die op dat moment op hem gericht staan. En dat hoort het publiek maar al te graag.

Bezoeker neemt foto van foto aan de muur (Foto: Berend Kuijper)

 

Voordat de deuren opengaan leidt Veronique Jansen, communicatieadviseur van het museum,  de vrijwilligers van het museum rond en vertelt alles over de werken. “Zonder de vrijwilligers zou deze mooie tentoonstelling hier nu niet kunnen zijn, onze vrijwilligers vinden wij erg belangrijk en houden mede het museum draaiende”, vertelt Jansen. “Wat wij willen, is gewoon een goeie tentoonstelling maken. Wij laten niet ‘Het Perfecte Plaatje’ zien, maar hebben de mooiste foto’s opgehangen die wij konden vinden”. Volgens Jansen mogen alle deelnemers trots op hun werk zijn: “Je zou aan geen enkele professionele fotograaf kunnen vragen om zo veel verschillende takken fotografie te beheersen. Ik weet niet of er andere beelden zouden uitkomen als je een beroepsfotograaf in dezelfde situatie zou zetten als de deelnemers”.

Veronique Jansen leidt de vrijwilligers rond de tentoonstelling (Foto: Rick Mandoeng)

 

Terwijl bijna iedereen naar de nieuwste aflevering van ‘Het Perfecte Plaatje’ kijkt staan twee mannen kritisch naar één van de werken te kijken. “Voor mij blijft het gewoon amateuristisch”, vertelt een man die al meer dan 55 jaar in het vak zit. “Een foto hoeft niet altijd emotie te hebben, maar het is ook belangrijk hoe een foto bij je binnenkomt. En deze foto’s zeggen mij niks.” Als de aflevering is afgelopen hangen medewerkers de werken op die zijn voorgekomen in de halve finale. “Kijk die foto vind ik nou echt mooi!”, zegt hij terwijl hij wijst naar een foto van een man in de lucht, genomen door Patty Brard.