Hilversummer Jerry Braaksma (56), onderdeel van werkgroep Hilversum Inclusief, is door boeren online belaagd met reacties nadat hij bekend maakte tegenover het NHnieuws aangifte te doen wegens discriminatie, haatzaaien en groepsbelediging. De boeren protesteerden woensdag 18 december op de werkplek van Braaksma: het mediapark. De 56-jarige Hilversummer zag toen hij naar buiten liep een busje van de boeren staan met de tekst: "Held of homo". Hij besloot aangifte te doen. 

Al snel na het bericht op NHnieuws werd Jerry Braaksma bestookt met berichten via socialmedia. “Ik kreeg hele nare berichten”, aldus Braaksma. De Hilversummer heeft geen bedreigingen ontvangen. “Echter is de retoriek er wel naar”, vertelt Braaksma. Hij heeft ook voorbeelden, zo kreeg hij dit bericht: “Ga jij aangifte doen? Vieze gore kanker NSB’er! Vreet jij geen aardappels? Ik hoop dat je kankerbek verbouwd wordt.”

Toine Aafjes, woordvoerder van de Facebookpagina van de nog niet in de politiek opgerichte Boerenpartij, laat weten niet achter deze teksten te staan en verwijst naar de mededeling die op de pagina staat: “Wij dulden geen haat naar mensen met een andere geaardheid in deze Facebook groep! Leden die toch haat verspreiden zullen per direct door de Facebook moderators worden verwijderd. Gelieve goede nota te nemen, wij vinden dat iedereen gelijk is en zullen dit dan ook niet tolereren. Nederland moet juist een mooi land van verdraagzaamheid zijn en ook blijven. Respecteer elkaar!”, aldus het statement op hun pagina.

Jerry Braaksma vindt dat de homoseksuele gemeenschap steeds meer met homofobie te maken krijgt: “De homoseksuele gemeenschap lijkt er sociaal gezien steeds meer op achteruit te gaan”, constateert Jerry Braaksma. “Je ziet dat vorig jaar de Nashville-verklaring door een volksvertegenwoordiger (Kees van der Staaij red.) werd ondertekend en dat de maatschappij intolerant reageert op posters met zoenende mannen”, somt hij op. Ook is Jerry Braaksma niet van plan zijn mond te houden. “Als je er niet tegen ageert, blijft het altijd bestaan. We hebben vroeger campagnes gehad om het scheldwoord ‘kanker’ uit te bannen, maar we blijven wel homo als scheldwoord accepteren. Daar strijd ik tegen.”

De woordvoerders van Farmers Defence zeggen niets te weten van de aangifte en hebben verder geen reactie gegeven. Ook Jerry Braaksma zegt contact te hebben gezocht: “Ik heb de voorzitter (Mark dan den Oever, red.) een mail gestuurd, maar nog niets terug ontvangen.”

De 56-jarige Hilversummer heeft naar aanleiding van de reacties zijn privacy-instellingen op Facebook opgeschroefd en het volgende statement geplaatst: 

“Er zijn mensen die het nodig vinden om vervelende of ‘enigszins’ bedreigende teksten naar mij toe te sturen. Ik wil nog één keer duidelijk maken dat ik niets tegen een demonstratie heb, sterker nog, het is mooi dat we dit recht hebben in ons land. Wat we ook hebben of zouden moeten hebben is respect voor elkaar. 

Zodra ik homofobe of discriminerende opmerkingen zie, dan reageer ik daarop. Zeker wanneer dit in een demonstratie als in deze grootte gebeurt. Er zijn mensen (jongeren) die daardoor niet uit de kast komen. Heb daar berichten van gehad. Het is genoeg om het woord ‘homo’ in een andere context te gebruiken, vooral wanneer dit een negatieve betekenis heeft. 

Zodra er racistische uitlatingen worden gedaan, bijvoorbeeld op een voetbalveld, springt heel Nederland er terecht op. Wanneer je jezelf met een groep mensen uit de Tweede Wereldoorlog vergelijkt, geeft onze premier samen, met alle mensen, terecht aan dat dat een brug te ver is. Wanneer het woord ‘homo’ ook in de context wordt gebruikt om ons af te schilderen als anders, maar zeker niet beter, is dat in mijn optiek discriminatie. 

Doe hiermee wat je wil, maar morgen (zondag, red.) doe ik aangifte en blijf ik vechten voor de positie van LHBTI+ mensen in onze maatschappij, ook al is het maar net voor die ene die hiermee zijn of haar eigen leven durft te leiden.

Groeten, 

Jerry Braaksma”