HILVERSUM – Door alle negatieve berichten in de media denken velen dat homoseksualiteit en religie niet samengaan. Echter, wordt homoseksualiteit nog steeds niet geaccepteerd door de Protestantse kerk? Mogen homostellen trouwen en hun kinderen dopen? De Hilversumse Regenboogkerk heeft een verrassende mening over het onderwerp, net als de inwoners van de stad.

De deuren van het station schuiven open, een gure herfstwind waait. In het centrum is het rustig voor een vrijdagmiddag. Enkele mensen fietsen en lopen langs. Er lopen twee jonge mannen. Hand in hand, verliefd en druk in gesprek. Er is niemand te bekennen die hen raar aankijkt. Maar, hoe denkt de Regenboogkerk over homoseksualiteit?

De Regenboogkerk

De Protestantse Kerk in Nederland is het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland. De Regenboogkerk, een PKN kerk in Hilversum, probeert vooruitstrevend te zijn. Mannes van der Burg, onderdeel van de gemeente en beheerder van de website, vertelt hoe zijn kerk denkt over homoseksualiteit. “Er zijn homostellen bij ons getrouwd. In de Regenboogkerk accepteren we mensen, ongeacht of ze homoseksueel zijn of niet. God accepteert iedereen. We zien het ook zeker niet als ziekte of zonde. Er zijn in onze kerk een aantal homoseksuele stellen getrouwd en actief in de gemeente en kerkenraad. Homoseksualiteit is bij ons dus totaal geen issue. De homostellen die we in de gemeente hebben horen er helemaal bij.”

Predikant Heleen Weimar van de Regenboogkerk, heeft ook duidelijke standpunten over het onderwerp. “De synode van de PKN, een groot overkoepelend bestuur, heeft een aantal jaar geleden gevraagd om het onderwerp bespreekbaar te maken. Vanuit de synode wordt het gestimuleerd dat gemeenten positief tegenover homoseksualiteit staan. Wij bij de Regenboogkerk doen dat. Er zijn verschillende homostellen bij ons getrouwd, kinderen van homostellen zijn bij ons gedoopt en er zit iemand bij ons in de kerkenraad die homoseksueel is. Er is geen enkel beletsel om actief in een gemeente te zijn als je homoseksueel bent. Het is bij ons gewoon, echter is het bij mensen zelf soms nog een verrassing dat het niet meer een probleem is! Bij sommigen leeft nog het beeld dat de kerk het niet goed vindt. Sinds 15 jaar is er een hoop veranderd”. Wat predikant Weimar zelf van homoseksualiteit vindt, wordt ook helder in het gesprek: “Er staan een aantal teksten in de Bijbel waaruit tegenstanders van homoseksualiteit opmaken dat het niet toegestaan is. Naar mijn visie gaan die teksten niet over homoseksualiteit, maar over bepaalde praktijken in de tempel destijds die je niet zomaar kunt interpreteren in deze tijd. Ik maak geen onderscheid tussen het praktiseren van homoseksualiteit of het homo zijn. Bij de Regenboogkerk maken wij geen onderscheid.”

Blijkbaar zijn er ook een hele hoop positieve verhalen die verteld mogen worden. De Regenboogkerk in Hilversum is vooruitstrevend en zorgt ervoor dat het geloof voor iedereen toegankelijk is. Er blijven altijd mensen bestaan die hier anders over denken, echter wordt deze groep in steeds mindere mate vertegenwoordigd.