De gemiddelde prijs van benzine of diesel was in de afgelopen vijf jaar nog nooit zo hoog als in 2019. De prijsstijging is deels te verklaren door de accijnsverhogingen, maar ook de koers van de dollar heeft, doordat je op de internationale markt met dollars voor olie betaalt, invloed op de prijs van brandstof.

De inwoners van Hilversum reageren verdeeld op het nieuws. Petra Jansen (36) vindt het helemaal niet zo erg dat de prijs van benzine omhooggaat: “In de toekomst moeten we toch naar een samenleving met minder uitstoot, anders gaat onze planeet eraan. Als mensen dan meer moeten betalen voor hun benzine of diesel, kiezen ze er misschien ook wel voor om iets minder vaak de auto te pakken. Daarnaast gebruik ik mijn auto zelden.” Overigens is niet iedereen is blij met de prijsstijging: “Ik vind het belachelijk dat je zoveel kwijt bent voor benzine. Ik moet voor mijn werk veel met mijn auto reizen en dat is op deze manier erg kostbaar”, aldus Hans Groeneweg (34).

UnitedConsumers, een bedrijf dat consumenten helpt te besparen op hun vaste lasten, geeft aan dat de gemiddelde prijs van diesel en benzine sterk is gestegen sinds 2015. De gemiddelde prijs van benzine was in 2015 nog 1,65 euro, terwijl dat nu 1,76 euro kost. Ook diesel is duurder geworden. Waar je in 2015 nog 1,30 euro betaalde, kost een liter nu 1,45 euro.

Marie Kos (31), medewerker van tankstation OK aan de Nieuwe Havenweg, vertelt dat ze nog niet veel merkt van de prijsstijging: “In januari is het altijd wat rustiger bij ons. Dat is naar mijn idee niet anders dan normaal. Ik krijg wel vaak klachten van klanten over de prijsstijgingen, maar mensen blijven toch wel komen. Ik denk dat hier alleen verandering in gaat komen als de prijzen voor mensen met een gemiddeld inkomen niet meer te betalen zijn.”

Naast de accijnsverhogingen en de koers van de dollar heeft ook de onrust in het Midden-Oosten invloed op de prijsstijging. Nadat de Amerikanen de Iraanse generaal Soleimani uitschakelden, is de prijs voor olie met drie procent toegenomen. UnitedConsumers verwacht zelfs dat het record van hoogste benzineprijs dit jaar nog eraan gaat. Het record staat nu nog op 1,895 euro per liter benzine, maar volgens UnitedConsumers komt hier dus snel verandering in. De accijnzen op brandstoffen zijn vanaf 1 januari 2020 flink omhooggeschoten. Zo betaal je voor een liter benzine nu een cent extra ten opzichte van vorig jaar. Voor een volle tank scheelt dat ruim een halve euro. Voor de gemiddelde bestuurder is dat ruim twintig euro op jaarbasis.

In andere landen betalen inwoners veel minder voor benzine. Dit heeft vooral te maken met de hoge accijns in Nederland. Zelfs in Noorwegen, een op veel gebieden duur land, is de benzine drie procent goedkoper dan in Nederland. In België en Duitsland is het verschil nog veel groter. De prijs voor benzine in België is gemiddeld zeventien procent goedkoper en in Duitsland zelfs twintig procent.