In de regio’s het Gooi en Drenthe is de brede welvaart het hoogst. Dat komt uit een rapport van de brede welvaartsindicator 2017 (BWI), van de Universiteit Utrecht en de Rabobank. De BWI toont brede welvaart aan, door naast de economische situatie elf andere dimensies te peilen onder de regio’s.

Volgens het rapport gooit Het Gooi, in tegenstelling tot Drenthe, hoge ogen op het gebied van materieel. Martijn Badir, econoom bij RaboResearch Nederland, legt uit wat dat precies betekent: “Met het besteedbaar inkomen bedoelen we het geld dat huishoudens overhouden om te besteden, nadat er belasting af is.” Die besteedbaarheid is aanzienlijk hoger in Het Gooi, dan in andere regio’s.

Uit cijfers van het CBS blijkt, dat het bruto binnenlands product per hoofd in 2016 alweer terug was op het niveau van voor de crisis. Hoewel dit positief is voor de economie, hoeft dit niets te zeggen over de brede welvaart van het land. Badir vertelt waarom: “De brede welvaart laat zich niet alleen meten door het financiële plaatje van Nederlanders te bekijken. Er spelen nog elf dimensies mee waaronder: Milieu, onderwijs, materieel, wonen en leefbaarheid.”  Maarten Post, persvoorlichter Universiteit Utrecht, vindt dit ironisch: “Het Gooi is dus eigenlijk de uitzondering, hier speelt de economie wèl een grote rol voor het meten van de welvaart.”

Juwelier Rutgers in Hilversum merkt het koopgedrag van Hilversummers op: “Wij merken als bedrijf, dat er duidelijk een stijgende lijn zit in de verkoop van onze juwelen. We verkopen veel meer dan tijdens de crisis. En ik weet niet of het komt doordat we in het Gooi zitten, we hebben namelijk geen inzage van de verkoopcijfers van andere juweliers.” Ferrari Dealer Kroymans Automotive, ziet dezelfde stijgende lijn, “Na de crisis hebben wij zeker meer verkocht. Dat zou kunnen komen doordat de merken zich meer ontwikkeld hebben. Maar wij zitten natuurlijk op een plek in Hilversum, waar mensen een bepaald bestedingspatroon hebben, waarin ze onze auto’s kunnen rijden.”

Scores elf dimensies, Noord-Drenthe en Het Gooi versus Nederland