HILVERSUM - Vanwege een regionale actie tegen geweld sloten apotheken in ’t Gooi begin mei haar deuren. Maandelijks, dan wel niet dagelijks, krijgen baliemedewerkers te maken met agressieve klanten. Vandaar het initiatief om de hele ochtend lang de deuren dicht te houden.

“We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties ontvangen. Ik moest ook wel lachen omdat een klant voor de camera van Hart van Nederland boos reageerde. Zij kwam later terug met ‘Oh wat erg, ik schaam me dood, ik heb geen idee waarom ik zo boos werd’ en ‘oh wat stom, wat stom, wat stom.’ Maar de eerste reactie is wel die boosheid. Dat was eigenlijk wel mooi dat dat op beeld staat. Ze balen van iets en daar reageren ze op. Dat is dus een beetje hetzelfde wat wij aan de balie meemaken, dat mensen gelijk boos reageren.”

Bernadine Armbrust werkt als apotheekster bij Alphega in het Dudok Medisch Centrumpark. Ook deze apotheek deed begin deze maand mee aan het, zoals ze het zelf omschrijft, stille protest. Maar is er inmiddels vanuit de zorgverzekeraars actie ondernomen na het stille protest?

“Er is nog geen concreet actie ondernomen door de zorgverzekeraars tegen het geweld tegen apothekers. Het geweld kent meerdere oorzaken door onder andere het beleid van de zorgverzekeraars en de overheid. Mensen zijn niet tevreden over het vergoedingsbeleid in het algemeen. Wij zijn dan het aanspreekpunt en moeten mensen uitleggen wat wel en wat niet onder het basispakket valt, waarom het niet in het basispakket zit, enzovoorts. Daarnaast zijn er in Nederland steeds meer geneesmiddelen niet leverbaar. Dit is indirect de oorzaak van het beleid van de zorgverzekeraars. Wij geven patiënten een nieuw merk mee die voor hun onbekend is, dat zorgt ook voor weerstand. Het komt ook voor dat alternatieve merken niet worden vergoed door de verzekeraar.”

Zorgverzekeraar Nederland, de overkoepelende organisatie van Nederlandse zorgverzekeraars, is nog altijd in gesprek om het probleem van de geneesmiddelentekorten op te lossen. Apothekers hebben niet het idee dat hun actie bijdraagt in de snelheid van de gesprekken.  “Het is een beetje met de mantel der liefde toe bedekt worden. Dat is een ons gevoel en we willen deze actie niet stilletjes zien overwaaien.” De KNMP, de landelijke belangenorganisatie van apothekers, is aan het peilen of er in het land nog dergelijke acties komen. Als het aan Armbrust ligt hoeft het geen soortgelijke actie te zijn.

Met deze actie willen de apothekers zowel het publiek als de overheid en zorgverzekeraars wakker schudden. Enerzijds willen ze de overheid en de zorgverzekeraars prikkelen om actie te ondernemen tegen de agressie aan de balie. Anderzijds willen ze de patiënten meegeven dat de apothekers niet voor hun lol mensen moeten teleurstellen vanwege tekorten of het vergoedingsbeleid. “Wij willen ook liever dat alles in de la ligt en we alles gelijk kunnen meegeven.”

Armbrust is stellig over de manier waarop de zorg in Nederland geregeld is. “We vinden de zorg en onze gezondheid allemaal superbelangrijk en het moet goed geregeld zijn, maar door de marktwerking en alle internationale en financiële belangen vind ik toch wel dat de zorg in Nederland verrot is.”