HILVERSUM – Nu alvast de allernieuwste films bekijken, nog voor ze officieel uitkomen? Dat kan! Vanaf aankomende woensdag zal het Filmfestival Hilversum weer plaatsvinden in het Filmtheater Hilversum aan het Herenplein. Het is alweer de vierde editie van het jaarlijkse festival en er zullen meer voorpremières, films en optredens dan ooit te zien zijn. Om die reden spreken wij met Luc Freijer, programmeur van het festival en het filmtheater en tevens filmliefhebber

Dit is alweer de vierde editie van Filmfestival Hilversum. Kan je ons wat meer vertellen over hoe het allemaal ooit begonnen is?
“We zijn het festival ooit begonnen omdat we vonden dat het tijd werd dat Hilversum haar eigen filmfestival kreeg. We zijn een non-profit organisatie met als doel het bevorderen van de filmkunst. We proberen zo veel mogelijk bijzondere films te laten zien voor de mensen uit Hilversum en ook die er omheen.”

Wat zijn verwachtingen voor deze editie?
“We hopen een nog groter publiek te trekken dan de voorgaande jaren. Vorig jaar zijn er zo’n 3500 mensen op af gekomen en we hopen hier dit jaar misschien zelfs overheen te gaan.”

Je verruilde in 2014 ABC-Cinemien homescreen voor een baan bij het Filmtheater Hilversum. Waarom heb je toentertijd gekozen voor deze overstap?
“Voordat ik bij ABC-Cinemien homescreen werkte, werkte ik in een boekhandel. Toen ben ik bij ABC terecht gekomen. Ik had het daar erg naar m’n zin maar ik wilde iets anders. Ik wilde graag op een plek werken waar juist de filmbezoekers zelf komen. Ik vind het heel erg leuk om de programmering en de marketing en publiciteit bij het Filmtheater te doen en nieuwe initiatieven te verzinnen.”

Waar komt je passie voor film vandaan?
“Ik vind film gewoon heel leuk. Het is er bij mij niet vanaf het begin geweest, want ik ben opgegroeid in Groenlo en daar was niet eens een bioscoop, maar ik hield sowieso altijd al van boeken en verhalen en dat is een beetje overgegaan in film.”

Welke veranderingen heeft het filmfestival doorgemaakt sinds je bij het filmtheater werkt?
“We hebben vergeleken met het begin elk jaar meer bezoekers. Ik werk hier nu twee jaar, en heb mijn baan overgenomen van Piet Bijlholt, de toenmalige programmeur van het filmtheater en tevens een van de oprichters. Ik heb meer premières naar het filmtheater en het filmfestival gebracht en we zijn vergeleken met twee jaar geleden actiever geworden op social media waardoor we een groter bereik hebben.”

De openingsfilm van dit jaar is Toni Erdmann, een tragikomedie over de relatie tussen een vader en dochter. Waarom is er voor deze film gekozen?
“Omdat het een unieke en hele eigentijdse film is. Het gaat dan ook over het feit dat iedereen tegenwoordig heel erg druk is met facebooken, whatsappen en instagrammen opfilmfestivalposter2016a2-scherm-res_1 z’n mobieltje. Ik kan er niet te veel over vertellen in verband met spoilers, maar het is zeker een geweldige film die iedereen moet gaan zien! Ik vond ook niet geheel onbelangrijk dat de film geregisseerd is door een vrouw. Er wordt de laatste tijd – terecht – geconstateerd dat er te weinig ruimte is voor vrouwelijke regisseurs, dus dat vond ik nog een extra reden om juist deze film het festival te laten openen!”

Het filmfestival zal dit jaar geopend worden door burgemeester Broertjes en trouwe bezoeker Marga van Praag. Waarom hebben jullie voor hen gekozen?
“De burgemeester is het gezicht van Hilversum en hoort er daarom gewoon bij op zo’n avond. Gelukkig komt hij altijd heel graag. Wat Marga van Praag betreft sluit het een beetje aan bij wat ik net zei: de openingsfilm is gemaakt door een vrouw dus dit is ook het perfecte moment om een vrouw uit te nodigen om het filmfestival te openen. Ze komt hier erg veel en heeft zelf ook een documentaire gemaakt en een boek geschreven. Ze zal dan ook zeker een persoonlijke draai geven aan haar openingsverhaal.”

Dus jullie proberen als organisatie wel een soort maatschappelijk probleem aan het licht te brengen?
“Ja, zeker! Het is niet zo dat we een standpunt innemen, maar we proberen wel films te laten zien die ergens over gaan en die mensen aan het denken zetten.”

Een belangrijk onderdeel van het filmfestival is al jaren muziek, met deze editie bijvoorbeeld de documentaire Oasis: Supersonic en de film Miles Ahead over Miles Davis. Daarnaast zijn er live acts te zien in het paviljoen. Is er een reden waarom juist daar zo op gefocust wordt?
“Dat thema lag hier al toen ik hier kwam werken twee jaar geleden, maar het is gewoon een heel fijn thema om aan te werken! Er zal tijdens het festival een hoop livemuziek te horen zijn, maar ook is muziek natuurlijk een heel belangrijk thema in films zelf. Muziek brengt emotie in een film en is daarom een belangrijk onderdeel van een film. Ook door de populariteit van muziekfilms zoals de documentaires over bijvoorbeeld Amy Whinehouse en Kurt Cobain is muziek weer meer en meer een levend onderwerp in de filmindustrie.”

Een toevoeging ten opzichte van vorige jaren is het onderdeel met twee kinder- en familiefilms. Proberen jullie als organisatie hiermee een jongere doelgroep te bereiken voor het festival? Of is hier een andere reden voor?
“Ja en nee, het zijn allebei hele sterke films. ‘Mijn naam is Courgette’ vond ik bijvoorbeeld een uitzonderlijk goede film. Hij is geschikt vanaf 6 jaar en ouder, maar er zitten stiekem ook wel stevige thema’s tussen. Het is een hele leuke, schattige, ontroerende maar zéker geen standaard kinderfilm. Ik dacht bij mezelf: ‘anders draaien we helemaal geen kinderfilms, en ik mocht deze twee films alvast in voorpremières laten zien dus ik vond het een leuk idee om ook iets te bieden voor onze jongste bezoekers. Het zijn immers uiteindelijk ook onze bezoekers van de toekomst”

Het filmfestival zal dit jaar afgesloten worden met een documentaire over The Beatles. Deze film is pas op het laatste moment toegevoegd aan het programma. Waarom?
“Dat klopt. Die film ging half september in première in Engeland en Amerika. Dat zou eerst in Nederland ook gebeuren, maar dat was simpelweg niet haalbaar voor de distributeur van de film. Dit vonden we erg jammer omdat het toch wel de ultieme film is die perfect aansluit bij het thema muziek. We kregen continu te horen dat het niet ging lukken tot twee weken geleden. Net voordat de programmaboekjes naar de drukker gingen, kreeg ik een telefoontje dat het toch ging lukken. Dit was wel heel erg fijn nieuws en het paste nog net op het laatste moment in de programmering!”

Als je onze lezers een film mag aanraden, welke zou dat dan zijn en waarom?
“Eentje maar? Dat vind ik echt een hele moeilijke vraag! Het zijn namelijk allemaal hele verschillende films. Als ik echt een keuze zou moeten maken zou ik toch voor Toni Erdmann kiezen. Echt iedereen zou die film moeten gaan bekijken. Maar films als: I, Daniel Blake, Mijn naam is Courgette en Tonio vind ik ook echt aanraders.

Welke dromen hebben jullie nog voor Filmfestival Hilversum?
“Ik hoop dat we de volgende filmfestivals nog meer plekken kunnen aanbieden. We hebben nu natuurlijk al drie zalen die bij elkaar 250 bezoekers kunnen onderbrengen. Met veel knip- en plakwerk en creativiteit kunnen we deze editie van het festival bijna 40 films laten zien. Meer ruimte voor meer plekken zou ook betekenen dat we meer ruimte hebben om nóg meer mooie films te kunnen laten zien.

Waarom zou iedereen naar Filmfestival Hilversum moeten komen?
“Om nu alvast de allerbeste films van het najaar te kunnen zien!”

Het Filmfestival Hilversum vindt plaats van 5 tot en met 9 oktober in het Filmtheater Hilversum aan het Herenplein 5. De kaartverkoop is reeds gestart via www.filmtheaterhilversum.nl en aan de kassa. Een kaartje is 8,50 euro en voor de kinderfilms 6,50 euro. Verder zijn alle films – met uitzondering van het concert van The-B-Movie Orchestra op vrijdagavond 7 oktober – vrij toegankelijk voor Cineville pashouders.