Acht jaar in de gemeenteraad, 28 jaar werkzaam in de financiële sector. Beheerder van 1,5 miljard, oprichter van Fountain Capital. Frits Vogel zit niet lang stil. In een net zwart pak zit hij aan de bar. In zijn linkerhand een dampende bak koffie, in zijn rechterhand zijn telefoon. Met een vriendelijke blik groet hij de mensen uit het dorp waar hij geboren en getogen is.

Hoe ziet het gezin van Frits Vogel eruit?

Ik ben al sinds ’92 getrouwd met mijn vrouw Annemieke. In de jaren daarna hebben we het gezin langzaam uitgebouwd waardoor ik nu twee zoons en een dochter heb, Koen (24), Thyn(22) en Frederieke (20).

Is het bij u thuis een VVD-bolwerk?

Ja, die stemmen allemaal netjes op de VVD. Niet blindelings overigens hoor, we voeren thuis flinke discussies. Ze krijgen natuurlijk ook meer mee van de politiek doordat ik hier werkzaam in ben. Dat is ook leuk om te zien. Ik denk overigens niet dat ze wat politiek betreft of mijn andere werk in mijn voetsporen zullen treden. Heel misschien trekt Thyn naar de financiële sector toe.

Hoe kwam u zelf in de financiële sector terecht?

Via een vriendje van mij op de middelbare school. Ik had een echt bètavakkenpakket met wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Die vriend van mij was echter ontzettend enthousiast over economie. Ik raakte toen benieuwd. Ik wisselde scheikunde in voor economie waarna een wereld voor me open ging. Met name het psychologische effect van vertrouwen in de economie vond ik fascinerend. Het hele bancaire systeem is gebaseerd op vertrouwen. Als ik digitaal geld naar jou overmaak, dan zien wij niets tastbaars gebeuren en moeten wij erop vertrouwen dat het goedkomt. Ook de hype met de Bitcoin is grotendeels gebaseerd op vertrouwen, dat is toch bijzonder. Zo bijzonder dat ik al 28 jaar in dezelfde sector werk.

Nooit aan een carrièremove gedacht?

Jawel, daarom doe ik de politiek ernaast. Maar je bouwt ervaring en deskundigheid op over de jaren. Ik weet nu wat ik kan en wat ik snap. Daar komt bij dat de financiële sector natuurlijk nooit hetzelfde is. Terwijl ik dit vertel gebeuren in de wereld allerlei zaken die kunnen zorgen voor een reactie in de financiële wereld. Je moet altijd op je qui vive zijn. Iedere dag beslissingen nemen. Je leert steeds meer, neem de crisis in 2007. Zo’n diepe crisis doet zich hoogstens eens in de honderd jaar voor, dat heb je dan toch mooi in je ervaringstas zitten. Hoe meer ervaring je hebt, hoe slimmer je kan inspelen op ontwikkelen in de sector. Kijk naar een belegger als Warren Buffet, die man is 87, die werkt nog steeds. Het houdt dus niet op.

Verslavend?

In a way, tuurlijk. Met name omdat ik profijt heb van mijn nieuwszucht. Die nieuwszucht komt niet op veel plekken van pas. Hier wel. Ik volg de politiek en het wereldnieuws altijd. Altijd. Het heeft namelijk impact op de sector. Als jij in de horeca werkt heb je minder last van de impact van het nieuws. Zelfs als ik op vakantie ben delegeer ik dingen naar collega’s. Iedere ochtend, iedere avond. Ik probeer te zorgen dat het gezin er niet onder lijdt. Ik werk 80 á 90 uur in de week maar de zaterdag is voor mij heilig. Dan lees ik rustig een krantje en spendeer ik graag tijd met de familie.

Een workaholic?

Nee, ik ben geen workaholic. Ik vind werken leuk, ik werk ook graag maar ben er niet verslaafd aan.

Wat doet u graag op uw vrije dag?

Ik ga het liefst naar de markt. Ik ben graag onder de mensen, dan kan ik ook gelijk zien wat goed gaat in Hilversum en waar nog aandacht naartoe moet. Dat kan ik dan in de politiek aankaarten.

Klinkt als werk.

Is het niet. Ik doe dat omdat ik het fijn vind om mensen om me heen te hebben. Achter dit soort bezoekjes zit totaal geen druk achter voor mij.

Goed, iets anders. In 2010 schoof de VVD u door naar de gemeenteraad.

Ja, acht jaar geleden alweer. Ik moet zeggen dat de tijd snel is gegaan. Toch kijk ik met een goed gevoel terug. Ik ben natuurlijk niet in de makkelijkste tijd ingestapt. In mijn eerste jaar in de gemeenteraad kreeg ik meteen te horen dat we structureel 14 miljoen moesten bezuinigen. Structureel, dat is niet niks. Als je weet dat in de begrotingen van de gemeente voornamelijk wettelijk vastgelegde taken staan, zoals de bijstandsuitkeringen, dan weet je dat het een hels karwei was om dat voor elkaar te boksen. Dan begin je snel te bezuinigen op cultuur en sport. Gelukkig is de economie aangetrokken. De komende vier jaar hopen we het centrum aantrekkelijker te maken voor toeristen. We zitten hier in Hilversum op 20 minuten van Amsterdam en Utrecht. Dat biedt mogelijkheden en die moeten we benutten. Meer toerisme zorgt voor een levendigere economie, dat moet je nastreven als gemeente.

Kwam de politicus Frits Vogel bij het bezuinigen de bankdirecteur Frits Vogel tegen?

Ja, absoluut. Mijn financiële knowhow kwam uitstekend van pas. Niet alleen omdat ik weet hoe de economie werkt en wat het effect daarvan op de gemeente is, maar ook omdat ik mogelijke oplossingen helder uit kan leggen.

Welke karaktereigenschappen komen naast uw kennis van pas in de politiek?

Ik denk dat ik een optimist ben die verbinding kan leggen tussen mensen. Dat komt zowel zakelijk als in de politiek van pas.

Welke karaktereigenschap werkt u tegen in de politiek?

Dat vind ik veel lastiger. Als ik echt iets moet noemen, dan zou ik zeggen dat ik soms bot kan zijn. Ook ben ik soms solistisch in teamverband. Ik probeer met het team stappen te maken, denk dat gedaan te hebben, maar vergeet soms achterom te kijken. Maar over het algemeen denk ik dat mijn karakter vrij goed in de politiek past.

Laatste vraag. Nam u speciaal vrij voor het interview of was u toevallig vrij vandaag?

Nee, ik was niet vrij vandaag. Maar omdat ik eigen baas ben kan ik soms wel een uurtje tijd vrijmaken voor bijvoorbeeld een interview. Vrij ben ik nooit.