HILVERSUM – De laatste mensen nemen plaats in de raadszaal. Blaadjes worden nog even recht gelegd, de scholieren schrijven een S op hun papiertje. “Wat is nou een echt Goois woord?” vraagt burgemeester Pieter Broertjes zich hardop af. “Kakker!” roept iemand. Mensen lachen. Dan wordt het echt stil.
“Deelnemers, dicteetijgers, ik wens jullie heel veel succes,” klinkt de heldere stem van voorlezer Dieuwke Teertstra. Het Groot Goois Dictee is begonnen.

Het is druk bij de raadszaal in het raadhuis van Hilversum. Wat opvalt zijn de twee leeftijdsklassen: scholieren en 65plussers zijn de voornamelijk aanwezigen. De scholieren, gekleed in overhemden, bloesjes en met een aanzienlijke hoeveelheid lak in hun haar, komen van de Gooise gymnasia. De organisatoren van het dictee, Lions Club ’t Gooi en Lions Club Hilversum, zijn te herkennen aan hun blauw/geel gestreepte stropdassen en aan het feit dat ze iedereen aanspreken: “wat ontzettend fijn dat jullie er zijn!”

Vrijwel elke stoel in de raadszaal is bezet. Als de zenuwachtig pratende stemmen langzaam wegsterven, opent Burgemeester Broertjes het dictee vanaf zijn vaste zitplaats. “Je moet eens weten hoe blij ik ben dat ik aan déze kant van de tafel zit! D’s en t’s, dat kan ik wel, maar aaneenschrijvingen…” Gelach klinkt, maar uiteraard wordt nog wel even duidelijk gemaakt waarom dit dictee gehouden wordt. “Laaggeletterdheid is nog steeds een groot probleem,” maken de organisatoren van de Lions Club duidelijk. Om dit probleem tegen te gaan halen ze vanavond geld op.

img_2578

Concentratie in de raadszaal
Yuki Hochgemuth

 

Teertstra leest het dictee, geschreven door Raymond Serre, eerst in zijn geheel voor. “Er zijn drie woorden die ik ken,” lacht een man zenuwachtig. Een scholier kijkt zijn klasgenoot aan. “Wat doe ik hier,” valt er te lezen in zijn ogen. Vervolgens leest Teertstra de eerste zin voor, langzaam per woorden van twee. Het is stil, met alleen het gekras van balpennen op papier. Na de eerste zin klinken er zuchten van opluchting. Teertstra vraagt aan een meisje hoe het gaat.
“Wel goed, ik vond alleen deux chevauxtje erg moeilijk.”
“Weet je wat het is?” vraagt Teertstra met een glimlach. Als het antwoord nee is, lachen de ouderen in de zaal.
“Een héle mooie auto!” glimlacht een man.
Woord na woord klinkt uit de mond van Teertstra. Sommige gezichten worden vrolijker naarmate het dictee vordert, de meeste worden echter somberder en somberder.
“De krankjorume wereld van de taal. Punt,” glimlacht Teertstra. Het dictee zit erop.

De taak van de jury begint: het nakijken. Tijdens het wachten draagt Robert Grijsen, stadsdichter van Hilversum, een aantal gedichten voor. De aandacht van de deelnemers zit echter vooral bij het dictee. Zeker als op de schermen in de zaal de correcte spelling van het dictee verschijnt. “Het ging echt bagger,” lacht een scholier. “Ik had super, streepje, vet, streepje, cool,” fronst zijn klasgenoot als het woord supervetcool op het scherm verschijnt.

De winnaar wordt bekend gemaakt

De winnaar wordt bekend gemaakt
Yuki Hochgemuth

 

€5000 blijkt er in totaal op te zijn gehaald om laaggeletterdheid tegen te gaan. Ook is het dictee redelijk goed gemaakt: gemiddeld zo’n 20 tot 30 fouten. Winnend scholiere Isabelle van Marselen heeft 22 fouten gemaakt. Niet slecht, als scholiere in de vijfde klas van het vwo. Een beetje overweldigd staat ze in de raadszaal, beker in haar ene hand, bioscoopbon in de andere.
De nummer één van de Gooiers is Jeroen van Heemskerck Düker met één fout. Bij de niet-Gooiers heeft winnaar Rein Leentfaar geen enkele fout gemaakt. De deelnemers worden een laatste keer bedankt, en dan verlaat iedereen de raadszaal. De winnaars gaan op de foto, maar er wordt vooral nagepraat over het pittige dictee. Mét een wijntje of een biertje. Zelfs voor de minderjarige scholieren.