HILVERSUM – De stembureaus voor de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen zijn gesloten en de inwoners van Hilversum hebben gestemd.

Het was eindelijk weer zo ver, men mocht gister gaan stemmen voor de Provinciale Staten. De opkomst in Hilversum was bijna 60 procent van de inwoners en de meeste stemmen gingen uit naar De VVD, die met zijn 16,5 procent de grootste partij was. Groenlinks kwam op de tweede plek te staan met 15 procent van de kiezers achter zich. D66 en nieuwkomer Forum voor Democratie behaalde beiden bijna 13 procent van de stemmen.

In Hilversum waren maar liefst 43 locaties waar gestemd kon worden en op initiatief van de gemeente werden er op deze locaties Bluetooth speakers uitgedeeld aan de jeugd. Veel jongeren mochten namelijk voor het eerst hun stem uitbrengen en de gemeente wilde dit aanmoedigen door hen iets terug te geven.

Raisa (18) ontving ook een speaker en vindt het erg belangrijk dat mensen hun stem uit brengen.  ‘Je hebt hier stemrecht in Nederland, waarom zou je dat dan niet doen? Want wel klagen over wat er allemaal mis is in Nederland, maar bijvoorbeeld niet gaan stemmen dat vind ik gewoon raar.’ Ook Fee (19) vindt het belangrijk dat er gestemd wordt. ‘Ik vind het heel belangrijk dat je je stem kan gebruiken om mee te denken in de maatschappij en gewoon meedoet.’

De opkomst bij de Provinciale Staten verkiezingen in heel Nederland was zo’n 56 procent, wat bijna tien procentpunt meer is dan in 2015. De grote winnaar van de verkiezingen was nieuwkomer Thierry Baudet die met zijn partij Forum van Democratie maar liefst dertien zetels heeft gewonnen. Ook Groenlinks heeft een grote winst behaald en negen zetels ontvangen, terwijl dit in 2015 nog maar vier zetels waren. De VVD is geland op de tweede plek met zijn twaalf zetels en het CDA op plek drie met negen zetels.

De eerste kamer wordt op 27 mei gekozen door de  leden van de provinciale staten.