HILVERSUM – Eveline Stroucken is al lang lid van D66 en sinds zes jaar is ze ook gemeenteraadslid. Lees hier hoe ze bij D66 gekomen is, en wat ze vindt van de actuele ontwikkelingen in de politiek.

Hoe ben je bij D66 gekomen, en wat doe je daar?
“Ik heb journalistiek gestudeerd in Utrecht, ik heb dus geen politieke studie gedaan. Ik was al lang lid van D66 en ik werkte als ambtenaar. Het leek mij toen heel leuk om politiek actief te worden, en daarom heb ik me aangemeld in Hilversum. Toevallig was het het jaar voor de verkiezingen, ze waren net mensen aan het werven. Ik werd toen benaderd met de vraag of ik in de gemeenteraad wilde. Nu ben ik gemeenteraadslid. Als gemeenteraad kijken we naar de belangen van de Hilversummers, we stellen kaders op voor het college en we kijken of de beleidsplannen wat ons betreft voldoen. Ik vind het heel leuk dat ik als raadslid direct invloed heb op het beleid van de gemeente en dat ik iets kan bereiken voor de bewoners.”

Kan je uitleggen wat de ideologie is van D66 en hoe je die in Hilversum terugziet?
“D66 staat heel erg voor eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelf je leven vormgeven. Dat is een hele liberale gedachte. D66 is echter niet zoals de VVD, wanneer mensen niet in staat zijn om zelfredzaam te zijn moet de overheid een vangnet vormen. In Hilversum zijn dat de peilers waarop we de plannen van het college toetsen. We hebben nu twee D66 wethouders in het college, één daarvan heeft als portefeuille zorg en onderwijs. In de zorg zie je daardoor het zelfredzame terug, een D66-tintje.”

D66 wordt vaak minder progressief genoemd dan eerst. Vroeger wilde D66 heel erg democratiseren, nu gebeurt dat minder. Wat vind je daarvan?
“Ik weet niet of we minder progressief zijn. Wel zijn we progressief op een andere manier. We hebben lang geknokt om ervoor te zorgen dat iedereen kon stemmen voor een burgemeester, maar daar was geen draagvlak voor. Ook wilden we veel referenda, maar daar zijn we nog steeds mee bezig. Als er een geschikt onderwerp is waarover Hilversummers zich willen kunnen uitspreken, dan kunnen we een referendum organiseren. Dat moet je echter niet te snel doen, een apart referendum kost al snel een ton. Ik denk dat D66 nog steeds progressief is, maar nu zie je het vooral terug in kleine dingen.”

D66 bestaat nu 50 jaar, zie je veel verschil met vroeger?
“Ik zie verschil, de partij blijft zich ontwikkelen. Dat is goed want stilstand is achteruitgang. De maatschappij verandert en als partij verander je mee. Wat wel hetzelfde is gebleven, is het gedachtegoed van de zelfredzaamheid en de overheid die als vangnet dient.”

Bij bijna alle partijen neemt het ledenaantal af, maar D66 heeft dit jaar zelfs een ledenrecord behaald. Hoe denk je dat dat komt?
“Wij spreken jongeren aan. Steeds meer jongeren zijn geïnteresseerd in politiek, in grote studentensteden zoals Groningen en Utrecht zijn we de grootste partij. Ook hier in Hilversum, waar veel jonge mensen wonen, zijn we de grootste partij. We hebben acht zetels. De zelfredzaamheid past bij veel mensen, en ze vinden het sociale aspect ook prettig. Ik denk dat bij andere partijen de leden afnemen omdat ze vooral een oude achterban hebben. Jongeren hebben de toekomst, en wat dat betreft kan D66 nog een tijdje mee.”

De laatste jaren is de politiek veel meer gericht op de partijleider, bij D66 dus Alexander Pechtold, en minder op de ideologie van de partij. Wat vind je ervan, en merk je het ook in Hilversum?
“Ik vind het jammer. Ik denk dat het belangrijk is dat je stemt voor een ideologie en niet voor een persoon. Die verschuiving is inderdaad duidelijk zichtbaar. Ik merk dat tijdens een lokale gemeenteraadsverkiezing mensen altijd over Pechtold beginnen. Daar is op zich niks mis mee, maar het gaat hier om de lokale politiek en niet over hem. Wat wel een voordeel is, is dat we meer stemmen krijgen omdat Pechtold populair is. Wanneer een partijleider het slecht doet kan dit ook tegen je werken. D66 heeft de laatste jaren wel geprofiteerd van het Pechtold-effect. We hadden eerst drie zetels, nu hebben we er acht.”