Het idee van de Minibieb is simpel: een boekenkastje op straat waar je gratis boeken kan lenen of ruilen. Door heel Nederland verschijnen steeds meer van deze bibliotheekjes. Zo ook de Minibieb van William Poutsma in de wijk Kamrad. Zijn Minibieb is van een Ikea-kastje omgetoverd tot ‘Minibieb Publieke Werken’. Publieke Werken is niet alleen een goed gevonden naam, maar ook Poutsma’s favoriete Nederlandstalige boek door Thomas Rosenboom.

Hoe bent u op het idee gekomen een Minibieb te maken?

Toen ik nog in Utrecht woonde had ik in mijn woongroep een ‘spullenweggeefhoek’. Daarna ben ik in een huis in Hilversum gaan wonen en wilde ik ook zoiets, maar dan kleiner. Toen heb ik gewoon een kastje in mijn voortuin gezet en geregistreerd op minibieb.nl. Dat liep eigenlijk wel goed!

Krijgt u weleens reacties op de Minibieb?

Ja, af en toe blijven mensen staan. Buurtbewoners, mensen die sporten of hun hond uitlaten komen er vaak langs. Het is aan de doorgaande fietsroute dus veel mensen komen erlangs. Mensen delen hun boeken erin en halen ook boeken weg. Af en toe moet ik het aanvullen. Soms vind ik nieuwe boeken erin en haal ik een boek voor mezelf eruit.

Hoe ziet u de toekomst van de Minibieb?

Ik heb net een nieuwe Minibieb opgehangen, op minibieb.nl staat nog een oude foto. Nu is de bieb iets steviger en groter. Ik heb ook een Instagramaccount aangemaakt voor de Minibieb, die heet Minibieb Publieke Werken. Op Instagram zijn heel veel mensen die zelf een Minibieb hebben die elkaar volgen. Sommige mensen raken daar zo bedreven in dat lezingen geven en samenwerkingsgroepen met bibliotheken beginnen. Dat is niet mijn doel.

Leent u zelf weleens een boek of ruilt u weleens een boek bij een andere Minibieb?

Ja, af en toe ga ik langs bij een andere Minibieb. Ik heb voor mezelf een fietsroute gemaakt langs alle Minibiebs in Hilversum. Af en toe kijk ik weleens bij die Minibiebs.

U houdt erg van lezen begrijp ik, klopt dat?

Ja, klopt. Ik heb vroeger Journalistiek gestudeerd en sindsdien volg ik heel veel verhalen en ik las altijd heel veel. De laatste jaren ben ik wat minder gaan lezen door beeldcultuur en sport. Ik keek meer films de laatste jaren maar nu lees ik weer wat meer. Daarom vind ik het leuk om boeken te delen. Zit ook een beetje in de familie: die verzamelwoede!

Minibieb Publieke Werken is te vinden te Aardjesberg 30.