Tijdens een door de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) georganiseerde ontmoetingsbijeenkomst over eenzaamheid, doet een nieuw lid haar intreden. Anne-Marie de Swart (62) begint vanaf 1 april 2018 als ouderenadviseur van de PCOB in Hilversum. Na de bijeenkomst loopt zaal drie van de Bethlehemkerk in Hilversum, op een paar kletskousen na, leeg, en vertelt Anne-Marie over haar werk als vrijwilliger in Hilversum.

Start

“Het eerste verjaardagsbezoek staat gepland hoor, een mevrouw vertelde net dat ze op 28 februari 90 wordt. Ik ga eerst nog lekker op vakantie, maar op 1 april is zij de eerste die ik bezoek. Als mensen 90 worden, beginnen ze écht oud te worden. Ik begin daarom met het brengen van verjaardagsbezoeken aan mensen die die leeftijd behaald hebben. Dit doe ik ook om mezelf te introduceren onder de leden.

Waarom ouderen?

Naar mijn mening zetten de media en de politiek ouderen vaak op een negatieve manier neer: ‘ze zijn zielig en kunnen niet veel.’ Ik vind dat niet en ik zet me er dan ook voor in om dat te bewijzen. Hoewel ik natuurlijk geen geld krijg voor mijn werk bij de breiclub en als ouderenadviseur, brengt het het omgaan met ouderen mij toch heel veel. Naast hele leuke gesprekken en contacten, leer ik, zelfs op mijn leeftijd, er ontzettend veel van. Door bijvoorbeeld veel te praten en vooral te luisteren kom je veel te weten over vroeger. Ook zie je van dichtbij hoe mensen omgaan met zware thema’s als verlies en eenzaamheid, dat kan heel leerzaam zijn. Aan de andere kant zie ik ook hoe schrijnend ouder worden kan zijn en weet ik nu ook heel goed hoe ik niet oud wil worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat het hebben van een doel, en zolang er maar hoop is je gelukkig oud kunt worden. Die stip aan de horizon zouden meer ouderen mogen hebben wat mij betreft, ik denk dat dat een groot deel van hun eenzaamheid weg zou kunnen nemen.

Werk

Ik heb altijd fulltime gewerkt in de verpleging. Mijn man is met vervroegd pensioen gegaan en ikzelf ben nu parttime gaan werken. De reden hiervan is mede om me op mijn pensioen voor te bereiden, maar ook om mij meer op het vrijwilligerswerk te richten. Momenteel volg ik bij de PCOB een opleiding tot vrijwillig ouderenadviseur (VOA), en per 1 april start ik met mijn werkzaamheden. Ouderen kunnen dan bij mij terecht met vragen over onder andere wonen, zorg en financiën. Ook kunnen ze bij mij terecht om te praten over verlies, eenzaamheid en andere persoonlijke kwesties. Ik zeg er wel altijd bij: ‘Ik adviseer en informeer, maar ik maak absoluut geen keuzes. Het is hun leven en daarin heb ik niets te bepalen.

Vrijwilligerswerk Hilversum

Ik heb vroeger eigenlijk altijd vrijwilligerswerk gedaan. Zo heb ik bij verschillende hulpdiensten gezeten, waar ouderen mij konden raadplegen over allerhande onderwerpen en problemen. Toen ik trouwde en in Hilversum kwam wonen, ben ik hier gaan kijken waar ik een handje kon helpen. Al tien jaar organiseer ik twee keer in de maand een breiclub in wijkcentrum St. Joseph, in Hilversum-Oost. Ik vind het natuurlijk zelf leuk en gezellig om te breien, maar officieel ben ik een ‘zelfstandige vrijwilliger’ bij Versa. Ik liep al heel lang met het idee van een breiclub rond toen het Welzijnscentrum Versa, dat in heel Het Gooi werkzaam is, een vrijwilliger zocht die activiteiten zoals breien, wilde organiseren. Eigenlijk is het heel mooi hoe onze wensen elkaar vonden, en we nu alweer tien jaar verder zijn.”