Marleen Remmers (58): na een ambtelijke carrière in onder andere Rotterdam en Baarn, nu tweede op de lijst van GroenLinks voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 21 Maart. "Ik probeer gewoon goede dingen te doen voor Hilversum en haar inwoners.” Openlijk vertelt zij over haar visie, haar hoop voor de toekomst van Hilversum en haar verwachtingen voor de aankomende verkiezingen. En wil daarbij absoluut niet met “u” worden aangesproken.

Je houdt je veel bezig met het sociale domein. Wat wil je allemaal nog in de toekomst bereiken op dit gebied?

“Het gaat met veel Hilversummers goed, en dat is fijn. Maar niet met alle Hilversummers gaat het goed. Ruim tweeduizend mensen hebben een uitkering. Dus ik vind dat je als gemeente dan goed moet gaan nadenken wat nou zinvolle maatregelen zijn. Alles wat de gemeente eerst voor je deed was heel erg gefocust op wat jíj moet doen om de arbeidsmarkt te betreden. Terwijl het natuurlijk zo is dat, zeker de afgelopen jaren, er gewoon niet genoeg banen zijn. Dus je kan je klem solliciteren maar dat heeft geen zin.

Daarnaast vind ik het belangrijk om als gemeente te zorgen dat het geld dat we krijgen voor de kinderen die het van huis uit wat minder hebben, ook bij hen terecht komt. Kinderen die het wel wat ruimer hebben gun ik het echt van harte! Maar ik vind het niet eerlijk dat zij voordelen hebben ten opzichte van de kinderen die dat niet hebben.”

 

Hoe ben je eigenlijk in de politiek terecht gekomen?

“Tijdens mijn carrière als ambtenaar was ik nooit lid van een politieke partij. Want ik vind het niet handig als je wethouders moet adviseren en je zelf heel gekleurd bent. Maar nadat ik stopte als ambtenaar wilde ik wel lid worden. Dit zag ik vooral als statement tegen de PVV, want dat vind ik echt geen fijne partij. Ik ben toen goed gaan nadenken over welke partij bij mij past, en dat vond ik bij GroenLinks. Zij staan van oudsher voor duurzaamheid en natuurlijk voor linkse idealen, dat vind ik heel belangrijk. Zorgen dat wanneer je als dubbeltje wordt geboren, je ook een kwartje kan worden!

Eenmaal lid heb ik al snel aangegeven dat ik wel wilde nadenken over wat je als politieke partij kan doen met het sociale domein, want als ambtenaar wist ik daar natuurlijk wel wat van. Dat vonden ze een goed idee, maar ze vonden het een nóg beter idee als ik mij verkiesbaar zou stellen. En dat heb ik toen gedaan.”

 

Je zei dat je de PVV geen fijne partij vindt. De PVV speelt nu eigenlijk helemaal geen rol in het gemeentelijk bestuur van Hilversum, maar ze zijn landelijk wel ontzettend gegroeid de afgelopen jaren. Wat zou je ervan vinden als de PVV meer zetels wint deze gemeenteraadsverkiezingen?

“Nou, ik mis ze voor geen centimeter! Wat wij met elkaar moeten doen, ook wij als GroenLinks, is niet onze ogen sluiten voor problemen die er zijn. Dus in die zin kan je zeggen dat de PVV het ‘probleem van de multiculturele samenleving’, als je dat zo wilt noemen, op de kaart heeft gezet. Alleen de manier waarop zij dat hebben gedaan spreekt mij totaal niet aan. En de reden dat mij dat niet aanstaat is omdat zij vanaf het begin af aan al geen oplossing benoemen. Het is alleen maar: “wij zijn hiertegen, ga lekker naar je eigen land!”, terwijl hun eigen land gewoon Nederland is. Dat vind ik niet constructief. Ik vind dat het de kloof, die er al is, enorm vergroot.”

 

Nou heeft GroenLinks tijdens de afgelopen verkiezingen 10 zetels gewonnen, dat is best veel. Denken jullie daarom nu ook veel zetels te gaan winnen?

“Tuurlijk denk ik dat, ja! Om twee redenen: inderdaad om dat GroenLinks landelijk zo gegroeid is denk ik dat wij de wind best wel een beetje in de rug hebben. Maar ook omdat Jan Kastje en ik toch wel een heel herkenbaar geluid hebben op lokaal niveau. Jan is al twee periodes bezig met duurzaamheid. En de afgelopen vier jaar heb ik mij denk ik heel duidelijk laten horen voor het sociaal domein, waar ik voor sta. Dus ik denk dat dat een heel consistent geluid is. Je weet echter nooit zeker of de mensen jouw stem ook hebben gehoord. Maar dat zullen we 21 maart zien!”

 

Wat gaan jullie allemaal nog doen deze campagne om nieuwe leden en stemmen te werven?

“Wij hebben heel veel bijeenkomsten gepland in de aanloop naar de verkiezingen. Dat doen wij om informatie op te halen uit de wijken. En het is altijd heel leerzaam om te vragen: ‘Wat speelt er nou? Wat kunnen we voor je doen?’ Van inwoners krijgen we dan natuurlijk ook weleens kritiek om de oren. Dan vragen ze ons: ‘Waarom kom je nu? Waar was je twee jaar geleden toen er geen verkiezingen waren?’, dat snap ik ook.

Daarnaast hebben we sinds kort een campagnepand. Die gaan we op woensdagen en zaterdagen opendoen. Gewoon laagdrempelig. Als iemand bijvoorbeeld iets wil vragen over standpunten, dan kan kan/zij lekker binnenwandelen!

Wat wij dit jaar voor het eerst gaan doen zijn huis aan huis acties ondernemen. Dus wij gaan gewoon bij mensen aanbellen en vragen wat er speelt en wat wij als GroenLinks voor hen kunnen doen. Het is ontzettend tijdrovend. Maar ook heel erg leuk en leerzaam!”

 

Na de verkiezingen in 2017 is er geprobeerd een coalitie te vormen met GroenLinks, maar dat is niet gelukt. Waarom denk je dat dat niet lukt?

Als ik het goed heb, is het echte verhaal dat Jesse Klaver niet mee wilde werken aan soortgelijke deals als de Turkijedeal met Afrikaanse landen waar onbetrouwbare en ondemocratische regeringen aan het roer staan en waar mensenrechten met voeten getreden worden. En hoe jammer ik het ook vind dat we niet in de regering zitten, ik vind het een heel goed punt dat we daar tegen zijn. Want als je kijkt naar de vluchtelingenkampen op Lesbos en in Turkije, daar verblijven mensen al meer dan twee jaar lang in verschrikkelijke omstandigheden!

Maar ja, we hebben natuurlijk een hele eigenwijze, principiële en pacifistische achterban. Maar wij zijn nou al zo lang een politieke partij. Dus als we de kans hebben moeten wij ook een keer verantwoordelijkheid gaan dragen. Of je nou vuile handen maakt of niet, want je maakt altijd vuile handen als je compromissen sluit. Als je in de regering zit heb je namelijk ook de mogelijkheid om bij te sturen, je zit gewoon echt aan de knoppen.”

 

Je bent zo te horen ontzettend gepassioneerd. Heb je nooit de motivatie gehad om de landelijke politiek in te gaan? 

“Ik vind lokaal gewoon heel erg leuk! Ik vind het heerlijk om met mensen te praten over hun wijk en alles wat er gebeurt. En ik denk dat als je in Den Haag zit, de afstand tot de mensen veel groter is. Het gaat mij echt om de stad! Ik probeer gewoon goede dingen te doen voor Hilversum en haar inwoners.”