HILVERSUM – Het is weer tijd voor de verkiezing van de ‘Ondernemer van het jaar’. Op dinsdag 10 januari wordt de ondernemer gekozen die deze titel een jaar mag dragen gekozen. Vorig jaar ontving Barry Voorhorst van Oldenhof Kookwinkel de Rabobank Business Award voor deze titel. Hij werd begin 2016 bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hilversum verkozen tot ‘Ondernemer van het jaar’.

Barry Voorhorst is al 25 jaar ondernemer in Hilversum bij Oldenhof Kookwinkel. Oldenhof zelf bestaat sinds 1821. De winkel in Hilversum heeft een moderne visie en is al veel meer dan alleen een kookwinkel. Zo is het concept inmiddels uitgebreid met een kookschool en kookstudio, heeft het bedrijf een eigen uitgeverij (waar deze week twee boeken van genomineerd zijn voor kookboek van het jaar) en bezit Oldenhof de grootste online kookwinkel van Nederland. In het interview maakt hij duidelijk wat zijn ervaringen met de titel waren, en wie hij denkt dat er dit jaar moet winnen.

Wat houdt de award ‘Ondernemer van het jaar’ in voor u?
“Ik kreeg vooral enorme erkenning van onze klanten, niet alleen voor ons bedrijf, maar ook voor alle medewerkers. Ik werk 25 jaar al heel hard aan dit bedrijf, maar we hebben natuurlijk ook gewonnen door de consumenten en daar zijn we heel blij mee. Ik ben vooral heel trots op de titel en natuurlijk ook erg trots op mijn team. Het heeft ons veel positiviteit gebracht en dat kan natuurlijk niet beter. We zien veel blije klanten voorbij komen, maar ook de Hilversumse pers is blij met ons en er veel mee bezig.”

Hoe vond u het om het hele jaar 2016 de titel ‘Ondernemer van het jaar’ te hebben?
“Ik vond het natuurlijk hartstikke tof! Ik voelde me erg vereerd om deze titel te krijgen en om mijn team daar trots mee te maken. Het was een erg mooi predicaat voor een jaar. De titel was ook erg positief richting consumenten en leveranciers, dat werkt natuurlijk allemaal mee.”

Werd u herkend door Hilversummers?
“Ja, ik werd over het algemeen best veel herkend. Ik zou naast de titel ‘Ondernemer van het jaar’ ook wel de titel ‘Local Hero’ kunnen hebben! Als ik in het weekend in de winkel sta, krijg ik ook best veel felicitaties. Nu het jaar bijna voorbij is en die titel voor mij bijna weg is, gebeurt dat wel wat minder. Maar ik ben er nog steeds hartstikke blij mee!”

Als u kijkt naar de ondernemers die dit jaar meedoen, hoe denkt u dan over het niveau dit jaar?
“Het niveau is dit jaar heel hoog. Er is ook weer een heel mooi en vooral divers aanbod. Er zijn, zoals elk jaar, heel veel mooie bedrijven in de race voor deze titel. Het wordt dus erg moeilijk om te kiezen!”

Op wie zou u momenteel stemmen?
“Ik zou zeker voor Van Schijndel Schoenen kiezen, want deze winkel is al jarenlang een begrip in Hilversum. Toen ik 25 jaar geleden begon, waren zij al zo goed bezig. Ik vind het een heel mooi concept en ook echt een belevingswereld. Je zou het winkelen 2.0 kunnen noemen. Ze hebben net als wij ook alle beleving en workshops erbij, maar in plaats van kookdingen natuurlijk gerelateerd aan schoenen. Ik hoop om al deze redenen dat zij winnen!”

Zou u nog een jaar ‘Ondernemer van het jaar’ willen zijn?
“Tuurlijk! Ik zou het wel willen, graag zelfs, maar ik gun het alle andere bedrijven ook heel erg. Er zitten gewoon een paar hele goede bedrijven bij, die het echt verdienen om deze titel een jaartje te dragen.”

Heeft u nog nieuwe projecten lopen?
“Jazeker, wij hebben een nieuwe kookschool agenda, die komt dinsdag 8 november online op www.kookwinkel.nl. En nog iets anders waar ik super trots op ben, is dat we met onze kookboeken uitgeverij voor 2 kookboeken genomineerd zijn voor kookboek van het jaar! Dit wordt donderdag 10 november bekend gemaakt en ik kan niet wachten op de uitslag.”