HILVERSUM – Enkele supermarkten in Hilversum hebben een Identiteitskaart-scanner bij de kassa. Een ID-scanner, die wordt gebruikt om de leeftijd van de klant te bepalen, is in strijd met de wet van bescherming persoonsgegevens. Dirk van der Broek heeft zijn scanners onlangs de prullenbak in gegooid, maar Lidl Lorentzweg heeft nog bij elke kassa een ID-scanner staan.


scanSinds januari  2014 mogen alleen mensen vanaf achttien jaar alcohol kopen. Om de leeftijd van de klant te kunnen bepalen, moeten caissières bij klanten onder de 25 jaar om hun legitimatie vragen. Een ID-scanner is een rekenhulp. De caissière haalt de kaart door het apparaat en er gaat een lampje branden. Als het lampje groen kleurt, mag de verkoper de drank meegeven. 
De wet bescherming persoonsgegevens vertelt dat alléén overheidsinstanties een scan of kopie van identiteitsgegevens mogen maken, zelfs als de gegevens niet worden opgeslagen.

Supermarkten in Hilversum gaan verschillend om met het verkopen van alcohol. Lidl Lorentzweg heeft sinds de invoer van de nieuwe wet een ID-Scanner. Lidl Nederland zegt deze te hebben om de nieuwe wet goed te kunnen naleven en zegt dat de gegevens niet worden opgeslagen. Dirk van der Broek Hilvertshof heeft tot voor de verbouwing de scanners gebruikt. ‘’De scanners werkten vaak niet en je kan de geboortedatum net zo goed gewoon invoeren in het systeem’’, meldt caissière Sabrina Laarman.

Albert Heijn To Go op het station heeft een soort vergelijkbaar systeem. ‘’Al onze kassa’s zijn zelfscan, van de producten dan natuurlijk. Als er een alcoholisch product wordt gescand, herkent de computer dat en krijgen wij een melding’’, meldt Vicente Escamilla medewerker bij de AH. ‘’Wij vragen dan om legitimatie en lezen het ID gewoon zelf. Wel voeren we dan als rekenhulp de geboortedatum in de computer’’ Jumbo Hilversum werkt via hetzelfde systeem.

twitter

 

Hoogvliet en Goodyfood-supermarkt kijken enkel naar het legitimatiebewijs zonder gebruik te maken van een computer of andere rekenhulp. ‘’Het is niet zo moeilijk om te berekenen of iemand ouder achttien of ouder is hoor’’, laat Carla Leek van Hoogvliet Groest weten. ‘’We hebben een aparte drankafdeling met aparte kassa in onze winkel, maar een scanner hebben we niet.’’ In het aparte gedeelte zijn stickers van nix18 te vinden en op de toonbank liggen informatiefolders over de alcoholwet.

drankUit een onderzoek van Universiteit Twente blijken de scanners niet effectief te zijn. ‘’Zo wordt niet in alle gevallen door de kassamedewerker om een ID gevraagd. Indien dit wel gebeurt, moet worden vastgesteld of het document bij degene hoort die het aanbiedt. Uit het onderzoek blijkt dat verkopers dit bijna nooit doen.’’ Autoriteit Persoonsgegevens wil niet reageren op de kwestie tot er een ander onderzoek heeft plaatsgevonden.