HILVERSUM – Wie op het grote station in Hilversum aankomt, zou ze kunnen zien staan. Twee jehova’s met een groot bord. Af en toe delen ze een boekje uit en af en toe staan ze even te kletsen met z’n tweeën. “Als het mooi weer is, staan we in het zonnetje. Als het regent, zoeken we toch wel een plekje bij een afdakje.” Aldus één van de jehova’s.

 Het bord waarop staat ‘What does the bible really teach?’ staat midden op het stationsplein van Hilversum, maar de jehova’s staan er een stukje vandaan. Ze willen het geloof niet opdringen, niemand zijn weg versperren en niemand tot last zijn. “Wij staan hier alleen voor het geval dat mensen vragen hebben.” zegt één van de jehova’s. Voor vragen kunt u dus voortaan langs het station. De jehova’s staan al drie jaar lang, van maandag tot en met zaterdag, van half vier tot half zeven op het station in u eigen regio. Natuurlijk niet aan één stuk door dezelfde, maar in shifts van 2,5 uur.

In het bord die de Jehova’s bij zich hebben, zitten informatie boekjes die bestaan in 106 verschillende talen. De site jw.org, de officiële jehova site, bestaat zelfs uit maar liefst 862 talen. “Zo kan iedereen Gods woord lezen in hun eigen taal, want iets lezen in een andere taal raakt mensen niet zo erg als iets lezen in hun eigen taal.” zegt één van de jehova’s enthousiast.

Het is echter geen Hilversums initiatief. Wat in de grote steden als New York en Londen begon, is doorgegeven naar ons steeds minder gelovige landje. Toen het in onze grote steden, zoals Utrecht, Amsterdam en Rotterdam, een groot succes was, kwam het ook in de middelgrote steden. Overal waar jehova’s denken dat het succes zal hebben, staat nu zo’n “reclame” bord met jehova getuige erbij. Hilversum is dan ook laatste jaren gegroeid in populariteit onder de jehova’s. Waar het begon met een Jehova gemeente die samen werkte met omringende plaatsen, zijn er nu twee Jehova gemeenten in Hilversum te vinden die op zichzelf staan.

Alhoewel de jehova’s hier al wat ouder zijn, vertellen ze dat er genoeg vaak jonge mensen op het bord afkomen “Deze mensen treffen we niet meer thuis aan de deur, omdat ze altijd onderweg zijn. Ze lopen op het station en hebben vragen over de toekomst. Of ze nog wel kinderen kunnen krijgen en of ze niet bang hoeven te zijn voor ziektes bijvoorbeeld. Oude mensen hebben die vragen en die angsten niet meer. Daarom is het goed dat wij ook hier te vinden zijn en op die manier bereikbaar zijn voor het jongere publiek.”

De Hilversumse jehova’s staan nog op het stationsplein tot het donker wordt. Hordes mensen lopen de jehova’s en het reclamebord voorbij in de spitsuren van het openbaar vervoer. Veel mensen hebben te veel haast of zijn te diep in gedachten om het bord van de jehova’s te kunnen zien. Ook de jehova’s zelf voelen geen drang om iemand aan te spreken. Ze zijn al tevreden met het feit dat ze er staan. Om half zeven pakken ze de spullen in en is het tijd om het bord weg te brengen. Morgen doen ze weer hun dagelijkse dingen of gaan ze langs de deuren zoals we van de jehova’s gewend zijn. Langs de deuren gaan blijft immers een echte Jehova traditie. “Aan de deur heeft iedereen tijd voor ons en kun je echt een gesprek beginnen. Hier heeft men toch vaak haast.” vertelt een jehova.

Dus mocht u zin hebben in een Jehova gesprekje, is het station een goede plek om te beginnen. Maar u kunt natuurlijk ook naar de Jehova bijeenkomsten.

jehova      nouk