HILVERSUM – Meerdere vuurkorven en kaarsen zorgen voor een prachtige sfeer op de Noorderbegraafplaats. Op de parkeerplaats is een grote eikenboom verlicht die de aandacht trekt van menig bezoeker. Bij binnenkomst begroet Ramona Beemsterboer, medeorganisator van de lichtjesavond, iedereen zorgvuldig. De eerste editie van de Lichtjesavond start volgens afgesproken tijd om half 8.

Vlak voor de ingang van de aula is in de hoek een bar geïnstalleerd waar bezoekers koffie en warme chocolademelk kunnen drinken. Belangstellende verzamelen zich rondom de vele vuurkorven en kaarsen terwijl de laatste bezoekers binnenlopen. Het koor is begonnen aan haar opwarmronde terwijl wethouder Arno Scheepers arriveert. In de aanwezigheid van ruim 100 gasten begint de avond met een speech van de wethouder. “Een eer om hier vanavond aanwezig te zijn,” aldus Arno Scheepers tijdens de opening van zijn speech.

Arno Scheepers leest na zijn speech een gedicht voor. Het gedicht is geschreven door Ingrid Jonker met de titel: ‘Gezicht van de liefde’. Medewerkers van de begraafplaats delen tijdens het voorlezen sterretjes uit. Na voorlezen van het gedicht bedankt de wethouder iedereen voor zijn komst en verlichten alle aanwezigen met hun sterretjes de begraafplaats.

Zodra alle sterretjes uit zijn vraagt de wethouder aan iedereen om een minuut stil te zijn. Een indrukwekkende minuut stilte volgt, waarin aanwezigen steun zoeken bij elkaar. Ondanks de regen blijven alle bezoekers buiten rondom de vuurkorven staan. Na de minuut stilte start voor de ingang van de aula het koor Revoce met zingen van ‘An Irish Blessing’. Terwijl het langzaam stopt met regenen verplaatst het koor zich naar binnen voor het zingen van het volgende lied.

In de aula bevinden zich twee ronde tafels met kaarsjes die aangestoken kunnen worden door aanwezigen. Achterin en aan de zijkanten van de zaal zijn bankjes waarop mensen rustig kijken naar het koor. Een jongen en zijn moeder stappen samen als een van de eerste naar voren om een kaars te ontbranden.

Na een korte onderbreking zingt Revoce een nieuw lied. Revoce eindigt met hetzelfde lied als waarmee het begon en wordt door het publiek bedankt met een luid applaus. Lichtjesavond 2018 is afgelopen en de bezoekers verlaten een voor een langzaam de aula.