In dit interview vertelt Sandro Mascilongo over zijn koffiewinkel Caffè Tiramisu. Al dertig jaar lang is de winkel actief als leverancier van espressomachines, koffiemolens en koffiemelanges. De eigenaar en oprichter van de winkel kreeg zijn passie voor koffie al vanaf jonge leeftijd mee, want zijn vader werkte vroeger in verschillende koffiezaken in Rome. “Het is een echt familiebedrijf. Voor ons is koffie echt een liefhebberij. Wij proberen deze beleving over te brengen aan onze klanten.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders door de jaren heen steeds minder koffie zijn gaan drinken. Afgelopen jaar dronken Nederlanders zo’n twintig miljoen kopjes koffie per dag. Het merendeel van de kopjes koffie, ruim driekwart, drinkt men thuis. Ten opzichte van 2005 is het een daling van ongeveer acht procent. Bij Caffè Tiramisu merken ze daar weinig van: “Het aantal mensen dat hier koffie komen kopen is door de jaren heen niet veranderd. Het aantal mensen is denk ik zelfs eerder gestegen dan omlaaggegaan.”

Veel mensen komen naar de winkel voor de verschillende melanges die de zaak te bieden heeft. Mede door de goede contacten in Italië kan de winkel hoge kwaliteit en een gevarieerd aanbod bieden: “Wij hebben meer dan veertig verschillende soorten melanges. Een deel daarvan komt uit Italië en een deel komt uit onze eigen branderij. Wij kopen onze koffie uitsluitend van kleine branderijen en niet van grote bedrijven. Zo weten wij zeker dat onze koffie met liefde en passie is gemaakt. Mensen komen vaak naar onze winkel omdat het aanbod zo groot is en omdat wij producten kunnen bieden die andere winkels niet hebben. Wij verkopen koffiesoorten van leveranciers als: Mokador, Arabicaffè, Giuliano of Vittoria, maar ook ons eigen huismerk in verschillende smaken.”

De winkel beschikt niet alleen over verschillende soorten koffie, maar ook over koffiezetapparaten en andere hulpmiddelen bij het zetten van koffie. “Wij repareren hier bijvoorbeeld ook koffiezetapparaten. Door de jaren heen hebben wij zo veel ervaring opgebouwd dat wij volledig vertrouwen op onze onderhoudsafdeling. Vaak denken mensen dat als de machine er van de buitenkant goed uitziet, dat hij automatisch ook lekkere koffie zet, maar dat is niet zo. Het gaat erom wat er in de binnenkant zit. Ook verkopen wij volledig nieuwe machines of machines die al eerder in gebruik zijn geweest, maar volledig nagelopen zijn. Soms krijgen wij apparaten binnen van 25 jaar of ouder. Zelfs die kunnen wij opknappen. Klanten kunnen ook reinigingsmiddelen voor hun apparaat bij ons kopen.”

Sandro Mascilongo geeft aan dat een goede kop koffie zetten niet voor iedereen is weggelegd: “Koffie branden en het ook nog kunnen zetten is echt een vak. Ik denk dat ze dat nergens anders op de wereld zo goed kunnen als in Italië. Ik leg graag dingen uit aan mijn klanten over onze koffie of over onze machines, zodat zij als ze de winkel verlaten goed weten welke soort koffie of welke machine nou goed bij hun voorkeur past.”