In Hilversum heb je verschillende buurtsportcoaches voor verschillende doelgroepen. In dit interview vertelt Mark Aarts (27) over zijn rol als buurtsportcoach voor jongeren in de wijk Zuid-Oost. “Voor mij is het belangrijk dat kinderen plezier blijven houden in het sporten.”

Wat doet u precies als buurtsportcoach?
“Als buurtsportcoach houd ik mij bezig om jongeren in Hilversum van nul tot twintig in beweging te krijgen en te houden. Dat doe ik door verschillende activiteiten te organiseren. Die activiteiten kunnen verschillen van een groot voetbaltoernooi tot een straatspeeldag. We houden ons bezig met sporten en bewegen voor een jongere doelgroep. Ik richt mij op een jongere doelgroep en andere buurtsportcoaches op een wat oudere doelgroep. Als buurtsportcoach ben ik de verbindende partner tussen buurt, onderwijs, welzijn en sport.”

Vanuit welke organisatie werkt u?

“Ik werk voor Binkkinderopvang. Zij hebben een subsidie gekregen vanuit de overheid. Dit is een landelijke subsidie en het kan per gemeente verschillen wat ze precies met deze subsidie doen. In Hilversum hebben ze ervoor gekozen om deze subsidie in de buurtsportcoaches te steken. De buurtsportcoaches werken voor Bink. Deze organisatie heeft verschillende vestigingen in Hilversum. Als buurtsportcoach zetten wij ons overigens niet alleen in voor de kinderen van de kinderopvang, maar voor alle kinderen in Hilversum. Wij krijgen weliswaar opdracht vanuit de gemeente om zoveel mogelijk kinderen in beweging te houden, maar onze daadwerkelijke werkgever is Binkkinderopvang.”

Voor welke buurt in Hilversum bent u verantwoordelijk als buurtsportcoach?
“Mijn wijk is Hilversum Zuid-Oost. Binnen de wijk organiseer ik verschillende sportactiviteiten. Ik ben natuurlijk niet de enige die binnen mijn wijk sportactiviteiten organiseert. Zo heb ik goed contact met andere sportaanbieders en verenigingen binnen en buiten mijn wijk om in de gaten te houden wat er precies speelt en op welke gebieden nog verbeterpunten liggen. In mijn wijk merk ik dat kinderen zich vaak vervelen als ze niet kunnen sporten en aan mij is dan de taak om ze deze mogelijkheid wel te geven. Zo voorkom je ook dat ze rotzooi gaan trappen in de wijk.”

Wat voor activiteiten organiseert u? Kunt u een paar voorbeelden geven?
“In elke schoolvakantie hebben wij verschillende sportactiviteiten in sporthal De Lieberg. Wij nodigen dan alle peuters, kleuters en kinderen van vier tot zeven en van zeven tot twaalf uit om deel te nemen. Ze kunnen sporten met klasgenoten, maar ook met leeftijdsgenoten die ze misschien nog nooit hebben gezien. Een ander voorbeeld is een voetbalproject voor vier middelbare scholen. Het is de eerste keer dat we dit organiseren en het toernooi zal niet alleen binnen onze buurt, maar over heel Hilversum plaatsvinden. De winnaar van het toernooi krijgt een wisselbeker die we volgend jaar dan weer gebruiken voor de volgende winnaar. Zo hopen we dat het toernooi elk jaar een beetje groeit. Ook organiseren wij de Bink Kids Run. Dat is een hardloopevenement voor kinderen van ongeveer 3 kilometer, waarbij ze lekker met elkaar in beweging zijn.”

Wat hoopt u persoonlijk te bereiken als buurtsportcoach?
“Wat ik heel belangrijk vind is dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met bewegen en dat ze met name bewegen met plezier. Ik denk dat sporten je in het leven heel veel kan brengen, maar dan moet je er wel met plezier naar kijken. Je hoeft in mijn ogen niet per se heel goed te zijn in een sport als je maar plezier hebt. Als je plezier hebt in het sporten blijf je het namelijk ook doen.”