Sharina Nanhay Khan vertelt in dit interview over de groei van basisschool Ayoub en welke factoren hier invloed op hebben. De islamitische basisschool staat open voor iedereen en dus ook voor leerlingen met een ander geloof. “Het aantal leerlingen is van 48 naar 190 gegaan in een paar jaar tijd. Een stijging waar ik persoonlijk heel trots op ben.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal gelovigen in Nederland steeds verder afneemt. Waar in 2012 nog ruim 54 procent gelovig was, is dat nu minder dan de helft. Nanhay Khan geeft aan het tegenovergestelde te merken op haar basisschool: “Wij ontvangen elk jaar nog nieuwe leerlingen op onze school. Wij staan open voor leerlingen met een ander geloof, maar de realiteit is dat onze school op dit moment voor honderd procent uit islamitische leerlingen bestaat.” Nanhay Khan heeft wel een verklaring voor deze stijging van het aantal islamitische leerlingen: “Het islamitische geloof is makkelijk en duidelijk over te brengen op andere generaties. Wij hebben maar één god waar wij in geloven en bij andere religies zijn dat er vaak meerdere. Ook heb ik het gevoel dat de onderlinge band tussen moslims sterker is dan bij andere religies. Ik denk dat die sterke band ook een grote invloed heeft op de stijging van het aantal moslims.”

De basisschool is op veel vlakken te vergelijken met alle andere basisscholen in Hilversum, maar er zijn toch een paar verschillen: “Wij hebben twee keer een godsdienstles per dag waarin wij de kinderen verschillende dingen bij willen brengen over het geloof. Wij vertellen in deze lessen niet alleen over de islam, maar ook over andere religies. Het is belangrijk dat kinderen goed integreren en niet alleen kennis hebben van het islamitische geloof.” Ook viert de basisschool geen Kerst of Sinterklaas. “Als de kinderen dat zouden willen dan zij ze vrij om dat te vieren, maar vanuit de school zelf wordt niks georganiseerd. Wij vertellen in de godsdienstlessen wel wat deze feestdagen inhouden, zodat ze weten wat er zich op die dag afspeelt. Wij staan wel uitgebreid stil bij islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest.”

Toch is het opvallend dat op de basisschool alleen islamitische leerlingen heeft, terwijl er op de website van de school staat dat ze juist zo open staan voor iedereen. “Ik weet niet precies waar het aan ligt. Misschien zijn mensen met een ander geloof wel bang dat hun kinderen zich hier niet thuis voelen. De afgelopen tijd zijn islamitische scholen niet altijd even positief in het nieuws gekomen en ik denk dat dat ook invloed heeft gehad. Wat mij betreft is dat jammer, want iedereen is welkom. Ik ga alleen niet extra moeite doen om juist kinderen met een ander geloof naar deze school te halen. Die stap ligt echt bij de ouders zelf. De islamitische kinderen hebben in elk geval geen last van dit negatieve nieuws gehad, kijk maar naar de stijging van het aantal leerlingen.”