HILVERSUM – Op de eerste participatiebijeenkomst in het raadhuis op 12 januari is veel onrust en discussie. De participatiebijeenkomst gaat over de plannen voor het nieuwe stationsgebied. Op de avond zelf zijn raadsleden en burgers te vinden. In een fractiekamer van het raadhuis spreekt Jerry Braaksma, fractielid van Hart voor Hilversum. Wat vindt Braaksma van het betrekken van burgers bij het maken van grote plannen in Hilversum?

Wat vindt u van een avond zoals deze?

“Ik vind het altijd fantastisch als de burger mee kan praten over grote plannen, maar ik mis bij zulke avonden via de gemeente zo de participatie, terwijl het nota bene een participatiebijeenkomst heet. Vanavond kunnen we allebei zien dat er veel betrokkenen zijn, die allemaal met vragen en verbeteringen zitten. De grote plannen zijn al gemaakt, dus ik zou niet kunnen zeggen in hoeverre de burger nog echt verandering kan brengen. Je zou het kunnen vergelijken met als wij zeggen; de kleur wordt groen, nu mogen jullie beslissen of het licht- of donkergroen wordt, maar een andere kleur komt er niet.”

WhatsApp Image 2017-01-15 at 10.46.43

Discussie over het verkeer rondom het stationsplein.
Britt Tinbergen

Op welke manier kan de burger participeren?
“Iedereen die wil komen, of dat dan mensen van ProRail, een omwonende of een burger is, mag komen om zijn mening te geven. Zo’n avond leidt altijd tot veel discussie, maar dat vind ik juist goed. Iedereen kan zijn mening op gele post-its plakken, en daar een suggestie op schrijven. Natuurlijk kan je ook in gesprek gaan met de wethouders, mensen van ProRail. Zelf vind ik dat de burgers nog steeds te weinig inbreng hebben, en ik snap daarom de verwarring en heftige discussies goed. Wat ze hadden moeten doen, is zoals bij de HOV-lijn, de burgers veel eerder moeten betrekken bij de plannen.’’

Hart voor Hilversum heeft op 14 december 2016 al eerder een bijeenkomst gehouden, als er al een participatiebijeenkomst van de gemeente is, waarom organiseren jullie dan van tevoren ook een bijeenkomst?
“Op een avond zoals deze is de bedoeling dat de burger zelf kan meepraten en discussie kan voeren. De avond die wij als Hart voor Hilversum hebben georganiseerd hebben wij vooral de intentie om de verwarring weg te halen, en mensen informatie over de plannen te geven. We willen daarmee de feiten op tafel leggen en de communicatie met onze burgers verbeteren.”

Hart voor Hilversum zegt het belangrijk te vinden veel communicatie te hebben met de Hilversummers, hoe proberen jullie dit na te leven?
“We gaan meerdere informatieavonden organiseren zoals op de 14e, hiermee willen we naast participatie ook interactie met de Hilversummers. Hart voor Hilversum is ontstaan en komt uit Hilversum zelf, we hoeven dus geen rekening te houden met landelijke protocollen. We proberen met Facebook updates ook mensen op de hoogte te houden, de politiek moet transparant zijn en we moeten niet alles vanuit dit grote gele huis beslissen en intern houden. Voor mijn part zit ik morgen in een busje met een kan koffie, een koekjestrommel met lange vingers, crossend door Hilversum om naar de mensen te luisteren. Je hoeft in dat busje ook niet gelijk alle problemen van de wereld op te lossen, maar mensen vinden het al fijn als er überhaupt naar hen geluisterd wordt.

De VVD- en D66 Hilversum zijn het in deze opzichten niet met deze standpunten logo-hart-voor-hilversumeens, maar willen ook meer interactie met de burgers, hoe kan dit?
“D66 denkt dezelfde dingen, maar doet andere dingen. Het grootste verschil is dat zij het ‘overgebleven’ geld in een ander project willen steken, maar waarom krijgen de mensen niet gewoon een paar tientjes terug? Wij zijn eigenlijk niet links, niet rechts, maar zeker ook niet recht door het midden. Wat we als partij wel zijn en doen? We doen mensenwerk, en het geld is van de mensen, niet van de politiek. Om die reden vinden we het belangrijk dat mensen kunnen meebeslissen wat er met hun geld wordt gedaan.

De volgende participatiebijeenkomst zal 7 maart aanstaande weer plaatsvinden in het raadhuis Hilversum.