Uit recent onderzoek onder de inwoners van de Leeuwenstraat en de Groest blijkt grote ontevredenheid over de speakers in het centrum. Sinds 23 november spelen de speakers sinterklaasliedjes af. De gemeente zegt open te staan voor kritiek.

Een grote meerderheid van de ondervraagde inwoners uit het centrum is niet te spreken over de muziek, die van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds te horen is in de straten.

Lisanne Stegerhorst (23), inwoner van de Groest, vertelt: “Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente het leuk vindt om muziek af te spelen, maar als inwoner woon ik een paar meter naast een van de speakers. Uit die speakers klinkt de hele dag hetzelfde cd’tje. Iedere dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hoor ik hoe de stoomboot uit Spanje weer aankomt, dat is geen pretje.”

Een andere inwoner, Mark Grevinger (37), geeft vergelijkbare kritiek: “Het is verschrikkelijk, als ik een dagje thuis ben, word ik gedwongen om de hele dag naar dezelfde sinterklaasmuziek te luisteren. Zelfs als het normale muziek zou zijn, zou ik hier absoluut niet blij mee zijn.”

Ook online uiten mensen hun onvrede, een reactie van Anders Floor leest: “De feestverlichting is nog tot daar aan toe, maar als omwonende ben je nu gedwongen twaalf uur per dag, zeven dagen per week naar dezelfde muziek te luisteren. Ik heb nooit geklaagd over geluidsoverlast in het centrum in alle jaren dat ik hier woon, maar dit is echt pure geluidsterreur die het bloed onder je nagels vandaan haalt.”

Kjeld Vosjan, centrummanager bij de gemeente, reageert op de kritiek: “De speakers hangen al lange tijd in het centrum maar werden nagenoeg niet gebruikt. Nu de sinterklaastijd is aangebroken leek het ons leuk voor de winkelende mensen om de speakers weer in gebruik te nemen. Het is in principe de bedoeling om de speakers blijvend in gebruik te nemen, ook na 5 december. We staan echter wel open voor de kritiek van de inwoners. Ik kan me goed voorstellen dat de mensen die naast de speakers wonen niet blij zijn met de muziek. Omdat we bij de gemeente veel klachten kregen na de eerste dagen, besloten we om de muziek zachter te zetten. Als mensen nieuwe klachten hebben zullen we met die mensen in gesprek gaan om te zoeken naar een oplossing, maar voorlopig is het de bedoeling om de muziek gewoon aan te hebben staan.”