HILVERSUM - Giro 555 hield op woensdag 10 oktober in Beeld en Geluid een inzamelingsactie. De inzamelingsactie was voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Het evenement trok veel mensen, waaronder ook veel BN’ers. De BN’ers waren bij het evenement aanwezig om het belang van deze actie uit te lichten.

‘’Als er zo’n grote ramp plaatsvindt voel je je er meestal automatisch bij betrokken. Wij proberen alle hulp te bieden die er nodig is, en een zo groot mogelijk bedrag in te zamelen.’’ vertelt een vrijwilliger van Giro 555. Het uiteindelijke bedrag van de inzamelingsdag is: 11,2 miljoen. Dat werd woensdagavond 10 oktober bekend gemaakt. Giro 555 actievoorzitter Marinus Verweij zegt tegen de NOS het volgende hierover: ‘’Er is heel veel geld nodig, alles bij elkaar honderden miljoenen.”

Het evenement vond plaats in Hilversum, in Beeld en Geluid gelegen op het mediapark. Verschillende bekende Nederlanders kwamen naar Hilversum om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de aardbeving op Sulawesi. Onder andere Jeroen van der Boom, Nick en Simon en Kriss Kross Amsterdam waren aanwezig op het evenement in Hilversum.

Presentator Frits Sissing, die het hele evenement presenteerde erkent het belang van deze actie: ‘’Het is zo ontzettend belangrijk dat wij meedenken om de slachtoffers te kunnen helpen. Naast geld doneren kan ik vandaag mijn expertise als presentator inzetten.’’ Door de afstand tussen Nederland en Sulawesi voelt Sissing zich niet direct betrokken bij de ramp, toch voelt hij wel een bepaald gevoel naar boven komen: ‘’25 jaar geleden ben ik op Sulawesi geweest, als ik dan al die kleine huisjes voor mij zie die nu weg zijn, kan ik mij voorstellen hoe vreselijk dat moet zijn voor de mensen daar.”

Ook Martijn Garritsen, beter bekend als DJ Martin Garrix hecht veel waarde aan de inzamelingsactie in het Beeld en Geluid: ‘’Mijn opa en oma hebben een Indonesische achtergrond. Ik zou mij echt niet kunnen voorstellen hoe het daar nu is voor de slachtoffers. Het voelt voor mij vanzelfsprekend om mijn steentje hieraan bij te dragen.’’

De ramp vond op 28 september plaats in het noordwesten van Sulawesi. Het dodental ligt momenteel boven de 2000, ook worden er nog zo’n 5000 mensen vermist. De impact op het eiland is enorm, anderhalf miljoen mensen hebben dringend hulp nodig. Die hulp wil Giro 555 graag genereren door middel van de inzamelingsactie.