Elke fractie in de gemeenteraad heeft mensen die hard werken achter de schermen. Jacobine van Dijk is één van de krachten achter de fractie van het CDA als fractiemedewerker. De 41-jarige Hilversumse heeft een christelijke achtergrond, woont in Hilversum en heeft interesse in duurzaamheid.

Sinds wanneer weet u dat u de politiek in wilde en waarom?
Ik kom uit een gezin waarbij het actief volgen van wat er in de (wereld)politiek gebeurt, het samen discussiëren en het lezen van kranten en tijdschriften onderdeel is van het dagelijks leven. Zo ben ik al heel jong geïnteresseerd geraakt.

Hoezo bent u bij het CDA aan de slag gegaan?
Als geboren en getogen Hilversumse voel ik me sterk verbonden met ons dorp en de mensen. Een actieve rol in de Hilversumse politiek past daar bij, waarbij het welzijn van ons dorp en onze inwoners voor mij de belangrijkste drijfveer is. Het CDA past als politieke partij bij me vanwege mijn Christelijke achtergrond en omdat ik de kernwaarden van de partij onderschrijf.

Wat houdt uw functie in?
Ik heb een algemene rol in de fractie, maar houd me vooral bezig met een paar onderwerpen (zoals de Regionale Energie Strategie) en ons gezicht naar buiten. We kunnen wel fantastische dingen doen, maar het is ook heel belangrijk dit goed uit te leggen aan de inwoners van Hilversum.

Draagt u ook op een andere manier bij aan Hilversum in plaats van alleen het werk bij de fractie in Hilversum?
Iedere levensfase biedt weer andere mogelijkheden om bij te dragen aan de maatschappij. Ik heb drie jonge kinderen, waaronder een baby van 4 maanden. Voor het fractiewerk ben ik een aantal avonden per week weg. Dat is al behoorlijk druk bij elkaar. In mijn vrije tijd help ik graag mee op de hockeyclub van mijn kinderen en zet ik mij in voor het Cuypersensemble, dat is een Hilversums jeugdstrijkersorkest.

Waarom is duurzaamheid uw vakgebied?
‘Duurzaamheid’ is niet specifiek mijn vakgebied, maar het heeft wel mijn interesse. Ik denk dat het beleid dat is geformuleerd in de vorige coalitieperiodes op sommige vlakken te ambitieus is en te voorbarig, wat onnodig veel geld kan gaan kosten. Daarom pleit ik voor verstandig en bedachtzaam beleid, anticiperend op innovatie en ook meer rekening houdend met het feit dat bepaalde ontwikkelingen ook vanzelf kunnen gaan, zoals het isoleren van huizen. Iedere inwoner van Hilversum die nu een huis koopt en gaat verbouwen, neemt automatisch de best mogelijke isolatie mee. Zo voltrekt dat proces zich ook op een natuurlijke manier.

Wat gaat de samenleving in Hilversum van uw ideale beleid merken?
Als fractiemedewerker van een oppositiepartij kun je niet enorm veel bereiken natuurlijk, maar toch kun je op sommige onderwerpen het verschil maken, alleen al door je stem te laten horen.

Hoe ziet u uw ideale Hilversum voor u?
Ik denk dat Hilversum al een hele bijzondere en mooie plek is om te mogen wonen. Als iedereen daar van kan meegenieten en actief kan meedoen aan de maatschappij, zou Hilversum de ideale plek zijn. Wij hebben bossen, hei, schitterend aangelegde wijken (Dudok), water in de buurt. Als het vriest of warm is, je bent zo op de plassen. Amsterdam is dichtbij. We hebben een hele goede markt, De Gijsbrecht, het Filmtheater, Gooiland en leuke kroegen. Hilversum is ook voor kinderen een fijne plek om op te groeien. En ook daar geldt dat ons dorp ideaal zou zijn, als dat voor alle kinderen zou gelden.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik heb zelf geen concrete toekomstplannen. Op politiek vlak werk ik toe naar 2022: de gemeenteraadsverkiezingen.