Jacqueline Kalk is directeur van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA én raadslid voor de PvdA in Hilversum. In dit interview spreekt ze onder andere over waarom politiek zo belangrijk voor haar is. “Ik ben opgevoed met het idee dat wanneer je wat te zeuren hebt, moet je er zelf wat aan doen.”

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
Ik ben directeur van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA en daarnaast ben ik raadslid. Raadslid zijn is nooit een hoofdfunctie. Nederland heeft ervoor gekozen dat er, behalve op Kamerniveau, geen professionele volksvertegenwoordigers te hebben. Als ik geen raadslid meer ben, je wordt immers voor vier jaar gekozen, heb ik gewoon nog werk. En dat ik inmiddels zo’n 10 jaar bij de PvdA werk, heeft dan weer niets te maken met dat ik de lokale politiek in wilde. Mijn ouders en grootouders waren al politiek actief dus het zit er van jongs af aan in dat ik iets wil veranderen aan de maatschappij, met de politieke ideologie die ik voor ogen heb. Toen ik besloot raadslid te willen worden moest ik, net zoals ieder ander, kenbaar maken aan de afdeling dat ik ambitie heb om raadslid te worden. Dan komt er een heel proces van kandidaatselectie. Je schrijft een sollicitatiebrief, gaat op gesprek met de commissie en zij doen daarna een voordracht voor de lijstvolgorde. Daarna gaat die lijst naar de ledenvergadering die kijkt of ze het er mee eens zijn en dán pas zijn er verkiezingen.

Waarom is politiek zo belangrijk voor u?
Ik wil heel graag een bijdrage leveren aan een Hilversum die wat socialer wordt, die rekening houdt met groepen die het wat minder makkelijk hebben. Ik denk dat ik daar met mijn achtergrond een bijdrage aan kan leveren, alhoewel dat natuurlijk aan de kiezer is over 2 jaar. Mijn ouders en grootouders waren politiek actief en dat zit dus ook echt wel in je hele “zijn”. Daar is ook altijd wel het idee geweest, als je wat te zeuren hebt, moet je er wat aan doen. Niet alleen kletsen bij de borrel. Dat zit ervan kinds af aan in. Lo

Heeft u advies voor mensen die willen beginnen in de politiek?
Vergis je niet dat politiek alleen maar ‘raadslid zijn’ is. Je kunt lid worden van een politieke partij, thema-avonden of acties organiseren, mensen helpen via het ombudsteam; dat zijn allemaal facetten die bij de politiek komen kijken. Als je echt interesse hebt in de gemeenteraadspolitiek kun je bij fracties meekijken of fractievergaderingen bezoeken. Je moet je verdiepen en je moet er de tijd voor nemen, ensoms is het is best wel saai af en toe. Je moet tijd en uithoudingsvermogen hebben en een politieke ideologie voor ogen hebben. Loop een poosje mee en kijk of je het nog steeds zo leuk vindt. Kijk of je ergens kunt aanhaken. Ontdek dat het steeds leuker wordt, zodra je er meer van weet. Als je er van afstand van kijkt is het vaak “wat een gezeur”, maar als je er eenmaal in zit begrijp je dat je besluiten neemt die voor veel groepen grote gevolgen kunnen hebben, en dat je daar met veel tijd en zorg naar moet kijken. Welke waarde betrek je bij een belangrijke keuze? Voor de PvdA is het heel belangrijk is dat je als samenleving solidair bent met elkaar. Mochten die 10.000 woningen er komen, dan willen wij ten minste 1/3e sociale huurwoningen, omdat daar de grootste nood zit. Het besluit wat je neemt kan echt veel invloed hebben op het leven van mensen.

Hoe kunnen jongeren bij de politiek betrokken worden?
Jongeren zijn heel geïnteresseerd in politiek. Het is best een horde om te nemen om als je zo jong bent, je vier jaar te vestigen. Je bent misschien nog aan het studeren, wilt verhuizen, een levenspartner aan het zoeken. Daardoor denk ik dat het voor jongeren veel moeilijker is om in de politiek te gaan. Je moet best wel moed hebben om in een zaal vol 40+-ers jouw zegje te willen doen. Aan de andere kant, als je het niet doet, weet je zeker dat er niets verandert. Politieke partijen kunnen op veel andere manieren ervoor zorgen dat jongeren meer gezien worden. In de PvdA heb jij bijvoorbeeld de jonge socialisten, een soort ‘sub-groep’. Het hoeft niet allemaal meteen in de fractie of gemeenteraad. Zij hebben via andere wegen veel invloed en dat past soms ook beter.

Hoe bevalt de lokale politiek? En waarom heeft u niet voor provinciale of landelijke politiek gekozen?
De lokale politiek bevalt heel goed. Ik vind het heel erg leuk om te doen. Ik denk dat je als gemeenteraadslid veel meer een directe invloed hebt dan wanneer je in de Kamer zit, waar je wetsvoorstellen maakt. We zitten veel dichter op tot onze kiezers én potentiële kiezers. Niet dat de Tweede kamer niet belangrijk is, maar het is een heel ander type dynamiek, en daar ligt mijn ambitie niet. Ik ben gemeenteraadslid omdat ik van betekenis wil zijn voor Hilversum en haar inwoners.