HILVERSUM – Op de nationale ondernemers dag op 18 november kwam Jacques Monasch, lid van de Tweede Kamer, langs in het Hilversumse zonweringsbedrijf Ambiance van der Wal. De winkel zit tegenover de Gamma.  “Dit is natuurlijk wel tactisch. Mensen zien ons vanuit de Gamma en we liggen aan de verkeersader van Hilversum. Iedereen komt hier minstens twee keer per jaar langs”, vertelt Daniel de Wild, eigenaar van Ambiance van der Wal, aan Monasch. De Wild en Monasch hadden een goed gesprek en het Tweede kamer lid kreeg ook een spoedcursus zonnescherm monteren.

Vijf mannen zitten aan een tuintafel op een overdekt terrasje midden in de winkel. Wie naar binnen loopt, kan ze zien zitten. Hiertussen zit Jacques Monasch, die onlangs de PvdA verliet en nu zijn eenmansfractie in de Tweede Kamer vormt. Tegenover hem zit Daniel de Wild, eigenaar van Ambiance van der Wal en één van de dertig genomineerden voor de verkiezing ‘Hilversumse onderneming van het jaar’. Ook is er een voorzitter van MKB-Nederland, de organisatie die deze dag mogelijk maakt. Kleine ondernemers kunnen op de dag een groot verhaal aan politici vertellen. Monasch vertelt daarover: “Één van de leuke dingen van politicus zijn, is dat je overal welkom bent. Iedereen nodigt je uit. Maar je hebt het ook wel nodig. Ik bedoel, ik loop ook gewoon over straat, ik doe ook gewoon mijn boodschappen, dus ik weet wat er speelt. Maar op deze manier hoor je toch echt die verhalen, daar kan je wat mee in de politiek.”

Onder het genot van een bakkie koffie en later een glaasje water, worden er leuke, interessante en soms ook belangrijke vragen gesteld, vooral door Monasch aan De Wild. Dit gaat niet alleen over zonwering, alhoewel Monasch aan het eind van de dag wel grapt dat hij nog op zoek is naar een nieuwe zonwering voor zijn huis. Ook hadden Monasch en De Wild het over of een ondernemer wel of niet ZZP’ers in moet huren, hoe het beste om te gaan met personeel, de kwaliteit van mbo-opleidingen en natuurlijk het ondernemerschap. Zo geeft De Wild aan Monasch mee: “De politiek is de handrem van hun eigen groei zonder dat ze het zelf doorhebben. Dit komt doordat ondernemers soms niet meer durven te ondernemen door de regel- en wetgeving.”

img_0327

Na het gesprek nodigt De Wild Monasch uit om een zonnescherm te monteren in de winkel. “We kunnen de klanten ook een klein afzetlintje laten zien, maar toevallig hebben we net een showroommodel klaar staan. Ik heb aan de jongens gevraagd of ze die wilden laten staan tot vrijdag”, zegt De Wild om de uitnodiging voor Monasch nog aantrekkelijker te maken. “Ik zou daar geen garantie op geven”, luidt Monasch zijn antwoord. “Ik ben normaal ook iemand die gewoon een bedrijf inhuurt om alles goed te laten monteren bij mij thuis.” Maar toch gaat Monasch de ladder op en samen met een echte monteur zet hij, met behulp van een paar aanwijzingen van De Wild, het zonnescherm vast aan de muur.

img_0340

Aan het eind van de dag krijgt Monasch van de Wild ook nog een rondleiding door de winkel. Alhoewel sommige kamers in de winkel er zo uitzien dat klanten de hele kamer mee naar huis zouden willen meenemen, verkopen ze bij Ambiance van der Wal alleen maar zonwering, terrassen, verlichting, vloerkleden, gordijnen, wandbedekking, vloeren en, als aanrader voor deze winter, terrasverwarming.

img_0348

Dat Monasch de Hilversumse onderneming bezocht, was meer een soort van toeval: “Ik moest ’s ochtends in Zeist zijn. Vervolgens wordt je gevraagd voor zo’n dag en ik wilde graag, want ik ben dol op ondernemen. Maar ik zei dat ik dan wel graag naar iets in de buurt van Zeist wilden. Daardoor kreeg ik deze mooie onderneming in Hilversum aangewezen”, aldus Monasch. Natuurlijk neemt hij het gesprek wel mee naar de Tweede Kamer. “Ik heb er zelf voor gezorgd dat er in de toekomst een toets komt voor het midden- en kleinbedrijf. Dat betekent dat er in de toekomst geen enkele regelgeving mag worden aangenomen, voordat eerst getoetst wordt of het midden- en kleinbedrijf er wel mee uit de voeten kanDat vind ik zelf ontzettend belangrijk, dus wat ik nu hoor, bevestigt dat alleen maar. Dit zorgt ervoor dat de wet en regelgeving ‘MKB Proof’ is en dat is erg belangrijk. Het tweede belangrijke is het beroepsonderwijs. Dat mensen het beroep steeds beter aankunnen en dat het onderwijs beter moet”, aldus Monasch

De Wild was erg vereerd dat Monasch zijn onderneming bezocht. Niet alleen in Hilversum is er een Van der Wal vestiging waarvan De Wild eigenaar is, maar ook in Laren, Bussum en De Bilt. Zo is hij bereikbaar vanuit Amsterdam, Utrecht en Almere. Niet hebben alle filialen dezelfde producten en de winkel in Hilversum is nog altijd het grootst. “Voor een luxaflex van tweehonderd euro gaan mensen niet zo ver als voor een heel terras.”