HILVERSUM- Schrijfster Elsbeth de Jager uit Hilversum is de laatste week van oktober naar Libanon gegaan om daar haar boeken ‘Jamil en Jamila’ uit te delen aan vluchtelingenkinderen. Dit deed ze samen met illustrator Esther van der Ham, de directeur van de Nederlandse vluchtelingenorganisatie en een Syrische gids. De boeken gaan over twee Syrische kinderen die zijn gevlucht. Deel een en twee zijn gebundeld tot één boek en vertaald in het Arabisch zodat ze klaar waren om uitgedeeld te worden. Ze vertelt hoe ze de week in Libanon heeft beleefd.

“De week in Libanon was indrukwekkend, triest en heel emotioneel. Maandag zijn we uit Nederland vertrokken. Dinsdag gingen we al gelijk naar de Nederlandse ambassade om het boek officieel te overhandigen. Iedereen was heel geïnteresseerd en na het bezoeken van de vluchtelingenkampen zijn we ook weer teruggegaan naar de ambassade om te vertellen hoe de boeken waren ontvangen. Na het bezoek zijn we doorgereden, en dat was echt bizar. We reden op een tweebaansweg, waar vier rijen auto’s naast elkaar reden. Op een gegeven moment zie je dan een bordje met de tekst ‘frontière syrienne’ en dan realiseer je dat je wel heel dichtbij het oorlogsgebied zit.

Vervolgens zijn we naar de vluchtelingenkampen vertrokken. Het zijn niet hele grote georganiseerde kampen; overal waar een beetje plek is staan tenten gemaakt van lappen stof en stukken zeil. Toen we daar uitstapten waren er een paar kinderen die aan het spelen waren met een stokje, een steentje en met zand. Ze hebben daar verder echt helemaal niks. De kinderen kwamen nieuwsgierig naar me toegelopen, en voor ik het wist was ik omringd door een grote groep kinderen.

We hebben honderden ‘Jamil en Jamila’ boeken uitgedeeld. De grote kinderen begonnen gelijk met lezen. De kleine kinderen keken naar de plaatjes, en ze wilden dat ik het voorlas. Ik kan natuurlijk geen Arabisch, dus heb ik met de plaatjes en gebaren geprobeerd te vertellen wat er gebeurt in het boek. De kinderen snapten het heel goed omdat ze de plaatjes herkenden uit hun dagelijks leven. Esther van der Ham, de illustrator, heeft zich daar heel goed in verdiept. De kinderen waren ontzettend blij met de boekjes, dan weet je wel echt waarom je het geschreven hebt. Op een gegeven moment waren de boeken op. Toen zijn we begonnen met hartjes te tekenen op de handen van de kindjes.  Alle kinderen drukten hun handen in onze gezichten, iedereen wilde een hartje.

Van tevoren was ik wel bang om naar Libanon te vertrekken, het is natuurlijk een onveilig gebied. In Istanbul moesten we overstappen, en toen we naar de gate van Beirut liepen waren Esther en ik wel even gespannen. Uiteindelijk viel het mee. We hoorden wel aan de lopende band sirenes en we zijn ook op plekken geweest waar de Syrische gids ons vertelde dat er dichtbij hard werd gevochten. De laatste dag wilden we graag nog een vluchtelingenkamp bezoeken, maar toen was de weg afgezet met vrachtauto’s en allemaal zwaarbewapende soldaten. Dan draai je je wel zo snel mogelijk om, en rijd je verder. Het was niet zo eng als ik had verwacht, maar ik was wel de hele tijd alert.

unnamed-1

Wat het meest indruk op me heeft gemaakt is de uitzichtloosheid. Alle tienduizenden mensen die in zo’n kamp wonen hebben helemaal niks, ook geen perspectief om naartoe te werken of naartoe te leven. Dat vond ik heel emotioneel. Aan de andere kant hebben we de mensen, ook al is het maar voor heel even, blij gemaakt met boeken, potloden en stiften. Iedereen was heel dankbaar. De moeders kwamen met hun baby naar buiten, en als dank mochten we de baby’s even in ons handen houden. Het menselijk contact heeft me wel heel veel gedaan.

Vorige keer toen ik boeken heb uitgedeeld in Turkije bij de Syrische grens was het heel anders. We zijn toen naar weeshuizen geweest, niet naar kampen. Deze keer in Libanon was het echt net zoals je op de televisie ziet. Het was eindeloos, het hield niet op. Ik had wel gelezen dat het zo zou zijn, maar weten is toch iets heel anders dan het ervaren. Ik ben er zeker wel van geschrokken.”

Hoe Elsbeth de Jager haar reis heeft voorbereid en informatie over de boeken lees je hier.