HILVERSUM – In de wintermaanden, als veel mensen beginnen met stoken met hout, kan houtrook met name bij longpatiënten, kinderen en ouderen voor luchtwegproblemen zorgen. Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk in Hilversum? Om hier achter te komen heeft Groenlinks Hilversum het meldpunt houtrookoverlast geopend. Jan Kastje, fractievoorzitter van de partij, vertelt over de aanleiding van de opening, wat men er tegen kan doen en of hij zelf wel eens last gehad heeft van het stoken van hout.

Wat is de directe reden van het openen van het meldpunt?

We weten al langer dat houtrook voor overlast zorgt in Nederland, alleen wisten we niet of dat in Hilversum ook het geval was. Toen we de laatste maanden diverse mailtjes van inwoners hebben ontvangen die er over klaagden, ging er wel al een alarmbelletje rinkelen. Daarbovenop kwam nog de uitzending De Monitor, waar de gevolgen van houtrook werden onderzocht. Die bleken toch best groot te zijn, dus toen hebben we besloten het meldpunt te openen voor inwoners van Hilversum om te onderzoeken of het ook een probleem is in ons dorp.

Heeft u zelf wel eens last gehad van houtrook?

Nee, maar dat komt denk ik doordat ik geen longpatiënt ben of binnen de andere risicogroepen val.

Hoeveel meldingen zijn er in de eerste week ongeveer binnengekomen?

Daar kan ik nu nog niks over zeggen. We hebben voor het openen van het meldpunt wel enkele mailtjes ontvangen, maar over het aantal meldingen via de site weet ik nog niks.

Is er eerder over houtrookoverlast gesproken in Hilversum?

Volgens mij zijn wij de eerste partij in Hilversum die het woord heeft laten vallen. Landelijk is het al wel langer bekend, zo is er in medio 2000 de stichting Houtrookvrij opgericht voor een landelijke aanpak van het probleem. We hebben voor het openen van het meldpunt ook contact gehad met deze stichting voor advies en informatie over het probleem.

Wat kan men tegen de overlast doen als het probleem ook in Hilversum aanwezig blijkt te zijn?

We kunnen het stoken van hout niet verbieden, dus moeten we naar een andere oplossing zoeken als het een probleem blijkt te zijn. Ik denk dat we voor een goede oplossing naar onze zuiderburen moet kijken. In Vlaanderen geven ze bijvoorbeeld een zogenaamd ‘stookalarm’ af als de weersomstandigheden ongunstig zijn om hout te verbranden. Als het bijvoorbeeld mistig is, kan rook moeilijker oplossen in de lucht en blijft het hangen en daar krijgen risicogroepen dan weer last van. Je verbiedt stoken op deze manier niet, maar je geeft wel een boodschap af aan de inwoners. Dat, in combinatie met een goede voorlichting, zal er naar mijn mening voor zorgen dat mensen meer bewust worden van dit (mogelijke) probleem en ze zullen er dan hopelijk ook meer op gaan letten.

Wat verwacht u van de uitslag van het meldpunt?

Ik heb werkelijk waar geen idee, maar ik ben er wel heel benieuwd naar. Ik hoop dat in ieder geval dat het alle Hilversummers bereikt, zodat we een zo goed mogelijk beeld van het mogelijke probleem kunnen vormen.

Heeft u ook last van houtrook? Dan kunt u dit melden op www.houtrookhilversum.nl!