Vintage Kilo Shop is een beetje een teleurstelling

Square Eight, een vitage internetshop, organiseerde afgelopen zondag een Vintage Kilo Sale in Hilversum. Mensen konden tweedehands kleding uitzoeken en per kilo kopen. Ondanks het concept van vintage kleding vaak goed uitpakt, viel het voor de eigenaar Daud Ijstelstein in Hilversum een beetje tegen.

De Vintage Kilo Sale wordt gehouden in een groot grijs gebouw in de Mussenstraat 55. Bij binnenkomst staan twee jongens en een meisje achter een tafel. Achter de tafel staan verschillende rekken met kleerhangers. Een entreeticket voor de sale is 1 euro. Bij binnenkomst krijg je een grote, witte tas met ‘Square Eight’ erop. In deze tas kan je je gekozen kleding doen, om aan het einde van het shoppen dit te wegen. De sale vindt plaats in een grote ruimte die met een rubberen gordijn gescheiden is van de entree.

De Vintage Kilo Sale wordt in een grote, open ruimte gehouden. Door de stalen buizen die tegen de stenen muur hangen, ontstaat er een industriële sfeer. De grond en de muren zijn grijs en van steen.  In het plafond zitten grote ramen waardoor er veel licht naar binnen valt. De ruimte ruikt een beetje muf door de kleding. De kleren hebben de stijl uit de jaren 70 en 80. Veel van de kleren zijn pastel gekleurd.

De open ruimte waar de Sale gehouden wordt staat vol met kledingrekken. De rekken staan verspreid over de zaal en hangen per categorie. Alles is geordend en hangt netjes aan de haakjes. Zo is er een rek met jassen, truien en een met blousjes. “Ik vind het heel leuk”, zegt Sarah Hill. Ze komt uit Engeland. “Normaal staat alles heel dicht bij elkaar. Hier heb je heel veel ruimte.” Ze heeft al verschillende spullen in haar tas gestopt. “Ik wil eigenlijk vaker naar zulke dingen maar ik werk meestal in het weekend.” Ze bekijkt een trui uit het rek. “Ik vind de locatie hier heel gaaf.” Het valt haar wel op dat het rustig was. Naast de 4 medewerkers die rondjes in de ruimte lopen, zijn er maar een stuk of 6 klanten.

Daud Ijstelstein is de eigenaar van Square Eight en organiseert de Vintage Kilo Shop .“We hebben het vorig jaar voor het eerst gedaan in Gouda.” Vertelt hij. “Het was zo’n succes dat we besloten om het door heel Nederland te doen. We komen echt overal, volgende week gaan we bijvoorbeeld naar Limburg.“ Dat het zo rustig is viel wel op. “We adverteren via Facebook wat normaal goed werkt, maar in Hilversum hadden maar heel weinig mensen gereageerd. Meestal reageren er rond de tweeduizend mensen onze Facebook. Nu waren dit er maar zevenhonderd. Daarvan komt vaak maar een derde. Je zou kunnen zeggen dat het vandaag wel een beetje een teleurstelling is.” Hoe het komt weet Ijstelstein niet. “Het kan aan de regio liggen.”

In de ruimte waar de kleding hangt, zijn geen paskamers. Wel staan er zes grote spiegels tegen de wand opgesteld. Een van de bezoekers, Aniek Kroes, staat voor een spiegel en bekijkt de zwarte jasje die ze aan heeft. Naast haar staat haar witte tas die al aardig gevuld is. “Ik ga graag naar sales als deze”, vertelt ze. “De kleding die ze hier verkopen vind ik vaak niet in gewone winkels en daarnaast is het ook nog goedkoper.” Dat het rustig is, valt Kroes ook op. “Het was vanochtend wel wat drukker, maar dat het zo rustig is maak ik niet vaak mee.” Maar dat het zo rustig is vindt Kroes niet erg. “Ik kan nu rustig overal kijken zonder dat ik hoef te wachten.”

Foto: Marieke Nieuwenburg
Foto: Marieke Nieuwenburg
Foto: Marieke Nieuwenburg
Foto: Marieke Nieuwenburg
Foto: Marieke Nieuwenburg
Foto: Marieke Nieuwenburg