Hilversumse crisisopvang probeert ondanks de invloed van de landelijke bezuinigingen jongeren uit hun situatie te helpen met dagbesteding onder leiding van begeleider Roos Joziasse (41). Ze is werkzaam bij een crisisopvang in Hilversum waar jongvolwassenen tussen de 18 en 26 jaar worden opgenomen om het leven weer op rit te krijgen.

Het is een fulltime opvang van zes maanden. Bordspellen, samen koken en andere sociale activiteiten moeten helpen bij het re-integreren in de samenleving. De verwachting is dat het aantal meldingen stagneert en kleinschaliger wordt waardoor juiste zorg gewaarborgd kan worden.  Al veertien jaar helpt ze mensen die ze liever niet cliënten of probleemjongeren noemt. Roos geeft de voorkeur aan het woord slachtoffer. In de loop der jaren zijn de oorzaken van opvang veranderd. Waar het vroeger ging om alcohol en drugs is er tegenwoordig meer sprake van eenzaamheid en depressie.

De invloed van de landelijke bezuinigingen zijn nu al te merken. Ze krijgen nazorg in de vorm van onder andere vrijblijvend persoonlijk contact met hun psycholoog, een papieren magazine, een digitale nieuwsbrief en elk jaar een dag waarop zij terug mogen komen. Ze geeft nu leiding aan een groep van plus minus 10 jongeren, waar het voor een groep van 5 stond. Roos ziet de toekomst van haar sector positief in hoewel ze de ontwikkelingen van politiek Den Haag nauwlettend in de gaten houdt: ”Zorg moet wat mij betreft de hoogste prioriteit hebben in Nederland.”