Proeverij de Open Keuken won de publieksprijs voor Hilversumse Onderneming van het Jaar. Achter de onderneming schuilt een verhaal van twee broers die, nu bewezen, al tien jaar succesvol hun onderneming runnen. Jorick, één van de twee broers en mede-eigenaar van de proeverij, vertelt: ‘’Het is een enorm compliment dat wij deze prijs in ontvangst mochten nemen, zeker met alle concurrenten hier in Hilversum.’’

‘’Ik kom uit een gezin van drie broers. Allemaal hebben we een hotelschool achtergrond,’’ vertelt Jansen. Hij werkte in het verleden al veel samen met zijn broer, Cival Jansen, en runnen nu samen de proeverij. ‘’Overal waar hij ging, volgde ik zo’n twee jaar later ook. Ging hij weg, nam ik vaak zijn functie over.’’ Toen het in 2009 slechter ging met de economie, wilden de broers een plek waar ze in hunzelf, maar ook in een bedrijf konden investeren. “Zo deed zich de mogelijkheid voor om Proeverij de Open Keuken over te nemen, een laagdrempelig restaurant waar mensen als jij en ik heerlijk uit eten kunnen.”

‘’Wij zijn altijd erg bezig geweest met ons concept. We hebben een concept van proevertjes, kleine gerechten waarin wij ons creatief kunnen onderscheiden,’’ vertelt Jansen. “Met proevertjes kan je continu variëren en meegaan met diverse trends.” Doordat de proeverij met deze gerechtjes blijft rouleren, kan ze ook meegaan met trends. “Hierbij kan je denken aan verschillende bereidingswijzen maar ook door juist gebruik te maken van lokale producten. De kracht van het concept zit hem in het combineren en vernieuwen.’’ Ook is de letterlijke open keuken sfeerbepalend voor het restaurant: ‘’Wat wij willen overbrengen is een gevoel dat je aan de eettafel aanschuift, terwijl er voor je wordt gekookt. Een huiselijke sfeer met een knipoog naar grootmoeders tijd.’’

Waarom Proeverij de Open Keuken is genomineerd voor onderneming van het jaar, weet Jansen niet precies. ‘’We vermoeden dat het iets te maken heeft met ons tienjarig ondernemerschap.’’ In deze afgelopen tien jaar hebben de broers Jansen veel gasten aan hun weten te binden. ‘’We hebben een enorme vaste gastenkring. Als ik vertel dat ik gasten heb die hier maandelijks komen eten, vallen mensen van hun stoel. We proberen de verwachtingen van onze gasten keer op keer te overtreffen. Goede ervaringen zorgen voor waardering en dat is een garantie voor succes.’’

‘’We werden getipt door een vaste gast dat we waren genomineerd.” De nominatie kwam onverwachts, Jansen weet niet wie de proeverij had opgegeven om kans te maken op de titel. ‘’Het leek ons fantastisch om in die top vijf terecht te komen. Toen bleek in een tussenstand dat we al in de top drie stonden en uiteindelijk waren we nummer één! Het betekent heel veel voor ons dat wij nummer één zijn geworden, zeker met concurrenten als MOUT  en Chef aan de Werf  hier in Hilversum. Ik denk dat het vooral te maken heeft met de loyaliteit van al onze vaste gasten en wellicht alle mensen die op een of andere manier verbonden zijn aan de onderneming.’’

‘’Er zijn genoeg ondernemingen hier in Hilversum die deze prijs verdienen. Maar ook wij knokken dag in, dag uit voor onze zaak. Tien jaar lang ondernemen we hier, leiden ons personeel zelf op en zijn elke dag aanwezig. Daarnaast liegen onze recensies er ook niet om: een gemiddelde score van 8,5 of hoger de afgelopen 10 jaar zegt voor ons heel veel.  In dat opzicht vind ik het verdiend. Het is een erkenning voor het hele team van Proeverij de Open Keuken voor al het harde werk,’’ vertelt Jansen.

De felicitaties stromen tot op de dag van vandaag nog volop binnen bij de onderneming. ‘’We krijgen e-mails, Facebookberichten en vaste gasten feliciteren ons elke avond in ons restaurant. De bar staat ook helemaal vol met bloemen. Uit alle gekke hoeken komen felicitaties, zelfs van de burgemeester.’’ Voor de toekomst willen de broers op dezelfde manier verder ondernemen. ‘’Het concept werkt voor ons, dus waarom veranderen?’’ vertelt Jansen. ‘’We zullen blijven variëren met onze proevertjes en verder gaan met opleiden van ons personeel. Zo creëren we ook een plek waar mensen met plezier komen werken en eten.’’