De 70ste jubileum editie van de Maple Leaf Cross zal op 5 november worden gelopen in Hilversum. De Maple Leaf Cross is een cross over verschillende heuvels door het natuurgebied bij Anna’s Hoeve. Het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat de Maple Leaf Cross zal worden gehouden op deze locatie, omdat er plaats moet worden gemaakt voor het project Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding (HOV).

De Maple Leaf Cross, georganiseerd door de Gooise Atletiek Club, is de oudste cross van Nederland. Er zijn jeugdlopen, recreatielopen en wedstrijdlopen. De cross werd voor het  eerst georganiseerd op 10 maart 1946, net na de Tweede Wereldoorlog. De Maple Leaf verwijst naar de Canadese bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal het evenement een extra Canadees tintje krijgen, vanwege het 70-jarig jubileum. De organisator van het evenement, Louran van Keulen, vertelt over de jubileumeditie van de cross: “Vanuit de Canadese ambassade is er een oproep uitgegaan over de cross. We hebben dit jaar dus veel Canadese deelnemers. Ook Canadezen die jaren geleden hebben meegedaan aan de cross, keren terug voor de jubileumeditie”.

Van Keulen vertelt daarnaast over de toekomst van de Maple Leaf Cross. “In verband met het project HOV, zal binnenkort plaats moeten worden gemaakt op de oude locatie. Het idee is momenteel om naar de andere kant van de weg te gaan, richting de schaapskooi. In overleg met het Goois Natuurreservaat wordt er gekeken naar een nieuwe locatie.” Met een nieuwe locatie zullen de voorbereidingen intensiever worden. Waar voorheen ieder jaar dezelfde route werd afgelegd op het terrein naast Anna’s Hoeve, zal een nieuwe locatie meer tijd en aandacht vergen.

De Maple Leaf Cross trapt het cross-seizoen af, dat van oktober tot ongeveer november plaatsvindt. Van Keulen vertelt dat de cross voor de Nederlandse topatleten, zoals Richard Douma en Maureen Koster, een goede training is.

Opgeven voor de Maple Leaf Cross kan tot zaterdag via de website  of zondag bij de start.