Het kabinet wil dat er een verbod komt op het recreatief gebruiken van lachgas. Lachgas is door de jaren heen steeds populairder geworden onder jongeren. In 2019 steeg het gebruik van een lachgasballon met ruim zeven procent in de leeftijdscategorie 20-24 ten opzichte van het jaar ervoor.

In Hilversum zijn verschillende winkels waar je lachgas kunt kopen. Vanuit lachgaskoerier bedrijf Koning komt het verbod op het recreatief gebruik van lachgas uit de lucht vallen: “We hadden zeker verwacht dat er op de kortetermijnmaatregelen zouden worden genomen, maar een compleet verbod hadden we niet zien aankomen. Het verbod gaat grote gevolgen hebben voor ons bedrijf.” Volgens de BVLL (Branchevereniging van lachgas leveranciers) zou het verbod juist hele negatieve gevolgen kunnen hebben: “De verkoop van lachgas zal verschuiven naar het criminele milieu met alle gevolgen van dien. Het zorgt er namelijk voor dat er geen enkele controle meer is op zaken als volksgezondheid en veiligheid.” Staatsecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan de komende periode in gesprek met afnemers en leveranciers over de handhaving van het verbod.

Lachgas komt op lijst twee van de Opiumwet, maar dit kan in de praktijk nog maanden duren. Voorbeelden van andere drugs die op lijst twee van de Opiumwet staan zijn: hasj, wiet en paddo’s. Het gebruik van de drug is straks niet strafbaar. De verkoop voor recreatief gebruik wel. Het gebruik van lachgas om medische redenen mag niet de dupe zijn van de nieuwe maatregel. Zo gebruikt een tandarts het middel bij het toedienen van een injectie of bij een pijnlijke behandeling.

Staatsecretaris Blokhuis geeft aan dat er wat moet gebeuren tegen het lachgasprobleem: “We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren. Een ballonnetje is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat blijkt nu. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem.” Inmiddels zijn er vanuit verschillende partijen vraagtekens gezet bij het verbod. Zo laat de VVD weten te pleiten voor een zorgvuldige afweging in plaats van een overhaaste beslissing. “Lachgas ineens onder de Opiumwet plaatsen voelt als met een kanon op een mug schieten”, aldus Sophie Hermans (VVD). Ook vanuit D66 komt er kritiek op het plan om lachgas helemaal te verbieden: “De neiging om dingen maar meteen te verbieden daar hebben wij niet zo veel mee. Wij kiezen liever voor een realistische aanpak en niet voor die kramp”, aldus Tweede Kamerlid Antje Diertens. Hierdoor is het nog maar de vraag of het verbod er ook daadwerkelijk gaat komen.

In Hilversum valt het aantal incidenten rondom het recreatief gebruiken van lachgas nog mee, maar nationaal gezien waren er afgelopen jaar ruim duizend verkeersincidenten in relatie met lachgas. Zo neemt het reactie vermogen van een automobilist af en zijn ze sneller afgeleid. Ook zou lachgas voor blijvende schade in de hersenen zorgen, aldus het Coördinatiepunt Assesment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Bij frequent gebruik van lachgas kan het zelfs een verslavende werking hebben.