In verschillende winkelstraten zoals de Leeuwenstraat, de Groest en de Kerkstraat hangt de kerstversiering al hoog tussen de panden. Het lijkt of de vrolijke lampjes, gevormd in verschillende vormen, steeds vroeger in het jaar gehesen worden. Wanneer bereiken we de grens, of is hij al overschreden?

Dit zijn een aantal voorbeelden van manieren waarop de feestsfeer nu al gebracht wordt. In augustus zijn de eerste Halloweenversieringen en -attributen al te vinden in de Action op de Zeedijk, Halloweenfeestjes worden aangekondigd en de kostuums worden al snel gekozen. In september verschijnen de peper- en kruidnoten in de Albert Heijn, Lidl en Dirk, gevolgd door verschillende pepernootwinkels die uit de grond schieten als paddenstoelen.

We komen even terug op Kerstmis. Op dit moment ben ik al druk bezig met het verzinnen van de cadeaus en het maken van verschillende plannen met vrienden en familie. Dit komt onder andere doordat de Action het gevoel geeft dat morgen de dag is. Al een paar maanden lang liggen de versieringen op de planken in de koopjeswinkel. Ondanks dat het nog ruim acht weken duurt tot kerst heerst het kerstgevoel al een tijdje. De eerste kerstnummers worden al gedraaid op radio, de kerstalbums van dit jaar komen uit en zelfs de verlichting is al opgehangen in de winkelstraten van Hilversum.

Waar gaat het heen? De afgelopen jaren kwam de zwartepietendiscussie voor de zoveelste keer om de hoek voordat mensen überhaupt aan kerst dachten. Maar tot nu toe heb ik nog geen discussie gehad met een vreemdeling op straat over de angst van Nederlanders voor veranderingen en modernisatie van tradities.
Steeds meer winkels geven toe aan het vroege Kerstmis. Bij de H&M in het Hilvertshof zijn er al kersttruien gespot en de Blokker is het speelgoed in de feestdagenkorting aan het gooien. Het zal niet lang duren voordat de Primark gaat beginnen met haar kerstetalage.

Nu is het twee maanden, volgend jaar drie en later zitten we in augustus met de kerstboom in huis en hebben we in december een dode tak met wat beglitterde ballen staan. Ondanks dat het allemaal heel vroeg wordt, luister ik tijdens het schrijven al wel de nieuwste kerstliedjes, het grote voordeel aan kerst. ‘Merry Christmas and a happy October.’