Kinderen die stampen in regenplassen, ouders met lampjes en paraplu’s en op iedere hoek van de straat een plek om warme chocolademelk en kerstkransjes te halen. De straten van Hilversum Zuid waren zondagavond verlicht met lichtjes in potjes om de route van de vierde editie van de kerstwandeling aan te geven.

Marlie Maessen (63) liep vorig jaar zelf mee met de kerstwandeling maar deelt nu vlakbij verzorgingstehuis Zuiderheide gouden gelukssteentjes uit. “Dit jaar was er niemand die op dit punt de gelukssteentjes weg wilde geven. Als wij met zijn allen maar blijven zeggen dat wij nergens tijd voor hebben, dan gaan dit soort mooie initiatieven verloren. Ik wilde het graag doen. De verwondering van de kinderen als ze het kerstverhaal zien is prachtig,” aldus Maessen. Een paar meter verderop word je via de potjes met lichtjes door de straten geleid naar het kerstkoor in de Zuiderheide. Een tiental ouderen zingen er tussen vijf uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds  kerstliederen.

Bij de Brede School Zuid staat Annemiek Haarsma verkleed als kerstengel, ze deelt hangers voor in de wenskerstboom uit. Iedere bezoeker mag een wens in de boom hangen. Buiten lopen joelende kinderen met regenlaarzen. Om de zoveel tijd klinkt er gerinkel van omvergelopen glazen lampjes. Thomas (5) kijkt met een grote glimlach naar het kerstkoor dat voor Kinderopvang Kikker Rik staat. Kinderen slepen hun van huis meegebrachte lampjes over de grond, op weg naar de volgende plek om warme chocolademelk te drinken. Dit jaar zijn er een aantal extra punten aan de wandeling toegevoegd. Zo stonden er twee zangers in een bushokje en zingen Marja Zoutendijk en haar dochter kerstliederen over hun schutting heen.

Het idee van de kerstwandeling is ontstaan in het netwerkoverleg Hilversum Zuid. De eerste kerstwandeling werd georganiseerd in 2016. “Het samenkomen van het netwerkoverleg heeft als doel dat we elkaar in de buurt beter willen vinden en samen met de buurtbewoners een sterkere, socialere buurt willen zijn. De buurtcoördinator van de gemeente heeft een belangrijke rol in de organisatie van dat overleg,” aldus Anita Planje, coördinator van de kerstwandeling en lid van de Bethlehemkerk. “Afgelopen jaren liepen er steeds rond de driehonderdvijftig mensen mee, we hopen nu op eenzelfde soort opkomst,” aldus Planje.

De kerstwandeling begon bij de Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan, was te wandelen in ongeveer een uur en eindigde bij de Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg. “Wat de kerstwandeling door Hilversum zo bijzonder maakt is de organisatie: het initiatief kwam vanuit de wijk, de gemeente helpt bij de realisering,” aldus coördinator Planje. Aan het einde van de wandeling, bij de Bethlehemkerk, stond een potje waarin de organisatie geld inzamelt. “De deelname aan de wandeling is gratis. Een bijdrage aan het goede doel “Hilversum Goes Uganda!” is wenselijk. Het is een initiatief van de Morgenster, Bethlehemkerk en de Regenboogkerk. Zestien Hilversumse jongeren die aangesloten zijn bij de kerken gaan in juni in een Oegandees dorpje een school bouwen,” aldus Anita Planje.