Hoewel de lucht strakblauw is en de zon fel schijnt op het terrein van restaurant Fly Inn, is het allesbehalve warm op de kerstmarkt. De plek leent zich in het weekend van 16 en 17 december voor de derde keer als locatie van de succesvolle markt, en telt ieder jaar ongeveer 40 kraampjes, stuk voor stuk voorzien van originele kerstartikelen. Ondanks de kou zit de sfeer er bij de bezoekers goed in.

De kraamhouders blazen wolkjes met hun adem en wrijven hun handen samen om zichzelf warm te houden op deze koude winterdag. Ingepakt met wollen sjaals, handschoenen en mutsen staan zij hoopvol te wachten achter hun feestelijke kraampjes. De vaak zelfgemaakte kunstwerkjes liggen sierlijk uitgestald op de houten tafels, klaar voor verkoop. Er is een groot aanbod aan mooie spullen, waaronder veel zelfgemaakte kunstwerkjes. Elk kraampje heeft een eigen specialiteit; gebreide sjaals, geschilderd servies of originele sieraden, er is voor elk wat wils.

De flikkerende kerstlichtjes en opgetogen kerstbomen versterken de knusse sfeer op het terrein. Terwijl de gouden kerstballen glinsteren in het zonlicht, pruttelt een rustiek uitziende pot even verderop boven het vuur. Onder het overdekte gedeelte van de kerstmarkt hangt een grote tinnen pot met daarop een bordje “glühwein”. De zoete, kruidige geur is over de gehele markt te ruiken. Mensen komen op het vuur af om zich te warmen aan het knisperende vuur of zichzelf te trakteren op een mok warme glühwein.

Behalve de traditionele glühwein worden er nog andere lekkernijen verkocht. Een kraampje op het midden van het terrein verzorgt het hartige eten. Simpele, maar heerlijke hamburgers en broodjes met kip zijn een welkome traktatie voor de hongerige bezoekers. Onder het genot van een vers gemaakt broodje struinen ze de kerstkraampjes af. De meesten dwalen wat rond over het terrein en nemen bij elk kraampje even de tijd om eens rustig te kijken naar alle artikelen.

Een populaire stand dit jaar is die van “Bezoekboerderij Het Achterhuis”. Op het kraampje staat een kooi met daarin twee kleine cavia’s. De beestjes trekken de aandacht van de nieuwsgierige voorbijlopers. Ook het kraampje van “Glasatelier Glasario” krijgt veel belangstelling. Bij de stand kun je prachtige glas-in-loodwerkjes bewonderen. Van kleurrijke sierraden tot originele raamhangers, de werkjes vallen goed in de smaak bij de bezoekers.

De markt trekt vooral wat ouder publiek aan, maar er lopen ook verschillende groepjes jongeren rond. Hier en daar huppelt een kind vrolijk tussen de kraampjes door. Jong en oud komen hier samen voor gezelligheid en ondanks de snijdende kou geniet iedereen zichtbaar van de kerstsfeer. De stem van Bing Crosby galmt over het terrein, en ook hits als “Let it Snow” en “Last Christmas” komen voorbij. Een wat oudere, gezette man heeft zijn meest foute kersttrui uit de kast getrokken en dwarrelt geamuseerd tussen de menigte door. De bezoekers wijzen en lachen als hij weer eens voorbijkomt.

Terwijl de decemberzon langzaam in de aarde zakt en een rode gloed op het terrein achterlaat, vertrekken de bezoekers voldaan na een geslaagde middag. Hun buik is gevuld met eten en hun tassen puilen uit van nieuwe aankopen, maar het belangrijkste zijn de glimlachen op hun gezicht. De muziek blijft nog even doorspelen terwijl de kraamhouders hun spulletjes verzamelen en zich opmaken voor vertrek. Nu kunnen we enkel nog hopen op een “White Christmas”…